ЗАПАДНЕ земље траже од Србије да обустави дипломатску акцију којом успешно успева да утиче на државе које су признале тзв. Косово да тај став преиспитају и пониште. Наводни разлог којим Запад правда свој захтев је да Београд таквим иницијативама "нарушава дијалог са Приштином".

Ово је, за "Новости", потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је у недељу саопштио да је Гренада девета земља која је повукла признање независности тзв. Косова.

- Албанска страна се жали западњацима на мене, а Запад тражи да престанемо са тим јер то иритира Албанце и, као, штети дијалогу, док су њихова лобирања за нова признавања и чланства у међународним организацијама у реду - каже Дачић, за "Новости".

Он је у недељу, после сусрета с Петером Дејвидом, министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, рекао да је та земља поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, што значи и признавање Косова као независне државе.

- То је још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ у схватању тог проблема, да се он може решити само дијалогом, а не, како то Косово сматра, да је ствар већ решена. И приликом гласања за њихово чланство у Интерполу видеће се да та ствар није решена и да је лажна листа Приштине о броју држава које признају Косово. Пошто, наводно, имају толики број држава, онда се може очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити - поручио је Дачић.

С обзиром на коментаре из Приштине да повлачење признавања Гренаде, као и Комонвелта Доминика, који је то учинио у петак, нису тачне информације, шеф дипломатије, за "Новости", каже:

- Ако Косово стварно мисли да лажем, нека погледа ко ће гласати за њих.

УВАЖАВАЊЕ И САРАДЊА ШЕФ дипломатије Гренаде Петер Дејвид рекао је да је сарадња са Србијом заснована на дубоком међусобном уважавању суверенитета и немешања у унутрашње ствари, као и да његова земља са Србијом има добру сарадњу, посебно у области образовања, с обзиром на то да се студенти из Гренаде школују у Србији. Два министра су потписала и споразум који предвиђа формирање заједничке комисије за сарадњу у области образовања, здравства, пољопривреде и станоградње.

Иначе, у ноти коју је влада Гренаде упутила Србији, наведено је да је донела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова, "после опширног истраживања и разматрања". Наводи се и да сматра како је од највеће важности подршка решењу будућег статуса Косова, до кога ће се доћи путем дијалога између Београда и Приштине.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА И НОВА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Гренада девета земља која је повукла признање Косова

- Када две стране постигну договор, влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се сагласе - стоји у тој ноти.

Упркос притисцима са Запада, намера Београда остаје да број признавања тзв. Косова падне испод сто до краја године, и после потеза Гренаде, тај циљ није недостижан. После девет поништених одлука за годину дана, Косово тренутно признају 102 земље. Први је ногу повукао Суринам, крајем октобра 2017. године, а првобитне позиције затим су кориговали и Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Либерија, Лесото, Комонвелт Доминика и, у недељу, Гренада.