Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се УНМИК неће повући са Косова и Метохије, да сматра да Косово неће постати чланица Интерпола, те да ће формирање такозване војске Косова у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО-а.

Дачић је на Првој телевизији рекао и да не очекује да ће САД променити своју одлуку о признању Косова, али да су промениле став према дијалогу Београда и Приштине и да је за Србију најважнија ствар да се отварају врата за дијалог.

"Далеко од тога да су ствари црно-беле као што су некада биле у смислу ко су лоши, а ко добри момци. Са друге стране ја не очекујем да ће се ово овако завршити када је реч о такозваној војсци Косова, ово је тек први корак, са друге стране видите да су реакције суздржане, али очигледно је да ће то изазвати велике поремећаје", казао је Дачић.

Министар је подсетио да је летос са дневног реда седнице СБ УН питање Косова скинуто и додао да ће сада, почетком новембра бити седница о Косову у СБ УН, јер ће Кина председавати том седницом, а једна од тема ће бити и формирање такозване војске.

Сматра да ће формирање такозване војске у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО-а, јер би то довело до промене конфигурације присуства Кфора, које је предвиђено по Резолуцији 1244.

"Они на то немају право по Резолуцији 1244. Када је реч о УНМИК-у, може Америка да пише колико хоће - нема промене Резолуције 1244 без сагласности СБ, пошто нема око тога сагласности у СБ - то се неће ни десити. Неће се десити да УНМИК оде са Косова и Метохије. То једино може да се деси ако Русија и Кина то подрже, а то је научна фантастика", казао је Дачић.

Министар је за ТВ Прва навео да би Американци и западне земље волели да се питање Косова заврши онако како су и предвидели, а то значи да Србија призна Косово.

"Али, Аустрија неће гласати за Косово у Интерполу, не подржава формирање војске Косова и неће гласати за визну либерализацију за Косово, што је довољно, јер у ЕУ је довољно да један гласа", истакао је Дачић.

Упитан да ли и даље стоји при ставу да Косово више није чедо Америке, Дачић је казао да остаје и додао да они сигурно неће променити своју генералну политику у смислу тога да су признали Косово као државу.

Министар је истакао да се не може очекивати да Америка повуче признање Косова и додао да је за Србију најважнија ствар да се отварају врата за дијалог, јер до пре пар месеци Америка је имала став да нема шта да се разговара о томе.

"Ми се и даље налазимо у фази када траје дијалоиг, да ли постоје шансе за дијалог или не, о томе ће се видети у наредном периоду. Највеће препреке за успех тог дијалога се налазе у Приштини", казао је Дачић.

Подсетио је да је дијалог у Бриселу који су Тадић и Кетрин Ештон договорили био технички дијалог, а не о политички-суштинским питањима и истакао да на Косову нема техничког питања које нема политичку позадину.

"Очигледно је да је дошло до промене, која се састоји у томе да велике силе сада подржавају договор до којег дођу Београд и Приштина и то је најважнија ствар када је реч о Америци", навео је Дачић.

Додао је да Србију чека тешка борба, те да се ми боримо и против америчке подршке Приштини за пријем у Интерпол и навео да је сигуран да Косово неће ући у Интерпол.

Према нејговим речима, лаж је да Косово сада не сарађује са Интерполом, јер није чланица, јер како је објаснио, на Косову се налази мировна мисија УН, која има споразум са Интерполом, те тако Интерпол сарађује са Косовом преко УН.

"Ово је жеља да се уђе у систем УН на мала врата", рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише изјаву министра Ненада Поповића који је затражио прекид Бриселских преговора у случају формирања војске Косова, Дачић сматра да не треба нико да излази са тим ставовима док се не консултује са председником Александром Вучићем, јер су то ствари које спадају у ред највиших државних одлука.

"Сигурно је да Србији не одговара да се прекину бриселски споразуми, Србија треба да буде конструктивна и да уложи максимум напора да се дијалог води, али има своје лимите које не може да пређе, а то значи да ако нема договора и компромиса и жеље за компромисом, Србија никада неће подлећи притисцима да призна Косово", закључио је Дачић.


ВУЛИН: ВОЈСКА КОСОВА - НЕПОТРЕБНА АВАНТУРА

Као што је признање Косова изазвало талас сепаратизма у свету, тако и играње такозваном војском Косова изазива озбиљне безбедносне проблеме за читав регион, изјавио је за данашњу "Политику" министар одбране Александар Вулин и додао да је за Србију формирање такве формације неприхватљиво.

"Неосуђеним терористима дајете тешко наоружање и очекујете да ће владати мир. Посебно је лицемерно када представници великих сила, које подржавају војску Косова, кажу да је то прилика за Србије да постану део мултиетничког Косова, а не објасне зашто таква прилика није искоришћена повратком Срба на своју имовину у Приштини, Ђаковици или било ком другом граду на КиМ. За нас је формирање паравојске на КиМ неприхватљиво", истакао је Вулин.

Упитан да ли верује да ће Кфор, у случају погоршања безбедносне ситуације на КиМ, бити спреман да заштити српског становништво, он је додао да Кфор, са 4.000 добро обучених и опремљених војника, има те капацитете, што му је и мандат.

С обзиром на то, према његовим речима, "или је међународна заједница немоћа да обезбеди мир и владавину права, или је тзв. војска Косова непотребна авантура која може да угрози мир на КиМ, али и у региону, нема трећег одговора".

Упитан од разграничењу као могућем решењу косовског проблема, он је рекао да је "живот у коме смо таоци политике разлицицитх делова тероритичке ОВК несагледив ризик за сав наш народ".

"Што пре будемо успоставили јасно разграничење са великом Албанијом, пре ћемо моћи да зауставимо њено ширење и ојачамо наше позиције. Процес решавања националног питања Срба започеће када се будемо раздвојили од Албанаца. Време је да Србија мисли само о себи и свом народу", додао је Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ И: VELIKA DIPLOMATSKA OFANZIVA BEOGRADA ZBOG VOJSKE KOSOVA: Beširi: Poruka bez značaja u praksi; Radić:Politika svršenog čina

Према његовим речима, тој идеји се највише противе "земље региона које су признале Косово и оптужиле Србију да је изазвала све ратове и сукобе", а данас су уплашени могућношћу да "велика Албанија почне да се ствара на њиховим територијама".

Зато, додао је, политичари из Црне Горе и Македоније траже да Србија одустане од својих интереса како се на би дало оправдање за промену граница на њиховим територијама.

Вулин је у интервјуу, такође, најавио велику вежбу под називом "Век победника", поводом 100-годишњице завршетка Првог светског рата.

"На пет локација више од 6.000 припадника Војске Србије са 469 борбених система и 24 ваздухоплова једновремено ће изводити сложене приказе обучености. Форсираће се реке и пребацивати борбена техника, авијација ће бомбардовати циљеве, противваздухопловна средства ће демонстрирати како би бранила наше небо, артиљерија ће приказати домет и моћ, оклопне јединице ће у великом броју гађати у покрету, наша пешадија ће показати брзину и обученост, падобранским десантом показаћемо како би се реаговало на терористичку претњу и која средства имамо за борбу у отежаним условима", рекао је министар одбране.

Он је додао да Србија води избалансирану спољну политику и, као неутрална земља, "пођеднако смо близу и пођеднако далеко од оба велика војна савеза - и НАТО-а и ОДКБ-а.

"Ове године први пут имамо исти број активности са НАТО-ом и са ОДКБ-ом", нагласио је Вулин.