КОЛИКО су лепе, толико су и обавезујуће и веома важне речи патријарха Иринеја. Борићу се за интересе нашег народа на КиМ свим срцем и свом снагом, као што сам се и до сада борио.

Овако је председник Србије Александар Вучић у уторак прокоментарисао изјаву патријарха српског Иринеја, који је у рођенданском броју "Новости" поручио да и даље мисли да се Вучић лавовски бори за Косово. Председник је рекао да не може знати да ли ће његова борба за јужну покрајину увек бити у сагласју са неким људима који сањају немогуће и нереалне снове.

Вучић није искључио могућност да ће у Паризу, где ће 11. новембра бити обележен век од победе у Првом светском рату, разговарати са Хашимом Тачијем:

- Спреман сам да разговарам увек и свуда. У Париз иду силе победнице у Првом светском рату, не знам какве Тачи има везе са тим? Ако Тачи буде на маргинама тог скупа, прошетаћу до тих маргина. Надам се да ће и пре тога бити неких разговора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ ПОРУЧИО: Благодаримо Господу што нам је подарио Вучићa

Објашњавајући своју идеју разграничења, за коју се залагао, Вучић је казао да је желео да се знају границе између Срба и Албанца и да се тако обезбеди мир и стабилност за наредних 100, 200 година.

НЕКА ВУК ОБЈАСНИ МИЛИОНЕ НА питање како види изјаву Вука Јеремића да ће га спречити да се договори са Приштином око Косова, јер ће "то капитализовати", Вучић је рекао да би прво Јеремић требало да одговори одакле му пет милиона евра на рачуну: - Тек после тога нека дели лекције о поштењу.

- Питање за све: "А где су те границе, тамо где кажемо ми или Албанци, где кажу Руси или Американци, где кажу Шпанци или Италијани, Кинези или Немци"? Не знамо и нико у свету не зна где су те границе.

Како је оценио - у томе није успео:

- Грађани Србије мисле да је боље да будемо ни на небу ни на земљи. Мислим да то није добро, да то није стратешко сагледавање, али моје је да поштујем вољу народа и ја ћу је увек поштовати.

Председник је казао и да је у преговорима дозвољено да се на сто стави све:

- Зато ћутим када чујем глупости о "прешевској долини". Свако нека каже шта мисли, па ћемо да видимо да ли можемо да постигнемо договор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ: И даље мислим - Вучић се као лав бори за Косово

Наглашавајући да су шансе за договор мале, Вучић је оценио да кривица за то лежи у неодговорном понашању Приштине и лицемерном ставу дела међународне заједнице:

- Уместо да смањују очекивања свог народа, у Приштини их повећавају. Све супротно од оног што ја радим у Србији.