СВАКИ пут кад будем видео Џаферовића у Председништву, сваки његов предлог гледаћу кроз чињеницу да је био сведок смакнућа Срба, да је имао могућност да то спречи, а да то није урадио. И ништа се у мом ставу није променило у односу на ранији захтев СНСД у којем смо тражили да одговара за ратне злочине.

То, за "Новости", каже изабрани српски члан у Председништву БиХ Милорад Додик, а поводом уласка у ово тело Шефика Џаферовића као представника Бошњака. Додик напомиње да њему нико не може да припише да се тако понашао према муслиманима.

Према његовим речима, Џаферовић је у рату био начелник Центра безбедности Зеница, која је била и зона Сакиба Махмуљина, а где је деловао и озлоглашени одред "Ел муџахедин", који је одсецањем глава побио на десетине Срба:

Прочитајте још - "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Додику спремају замку у Сарајеву

- Дефинитивно је Џаферовић имао одговорност, а постоје докази и изјаве појединаца да су непосредно поред њега убијали Србе и да није реаговао. Уз то, као начелник Центра заташкао је податке о злочинима одреда "Ел муџахедин".

Иначе, иако је Џаферовић у ратном периоду одобравао држављанство муџахединима који су се борили у БиХ, а директно су били у том одреду, до процеса против њега никада није дошло. Сумња се да је обиман део документације склоњен, а да је управо он то учинио.

Додик истиче да није могао да утиче на то кога ће Бошњаци да изаберу за члана Председништава БиХ:

Шта да радимо, он је изабран и ја ту не могу ништа... Али, нећу заборавити то што је урадио.


СПАЛИЛИ 30 КУЋА, УБИЛИ 459 ЉУДИ


МАСОВНО страдање Срба на Возући догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године, када је на њих кренула офанзива 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса тзв. Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", уз подршку НАТО авијације. Тада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске РС и цивила, док се за 126 особа још трага.