ДОЛАЗАК на чело Интерпола Јужнокорејца Ким Јонг Јанга, могло би да отежа позицију Србије која се противи уласку Косова у ову организацију. Јужна Кореја је, наиме, признала Косово само месец дана пошто је у Приштини једнострано проглашена независност, а као први човек светске полицијске организације, Јанг ће председавати састанцима Извршног одбора који кроји ред за предстојећу генералну конференцију Интерпола у новембру у Дубаију. Такође, он ће председавати и самом Генералном скупштином и, према правилима Интерпола, може да усмерава дискусију.

Иако се Косово у марту изборило да се њихова молба за пријем у чланство светске полицијске организације нађе на прелиминарном дневном реду Генералне скупштине, још постоји шанса да се тај план рада измени. Због тога је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић средином прошлог месеца послао писмо свим чланицама ове организације, у ком је истакао да не постоји ни један једини основ да се захтев непостојеће "Републике Косово" нађе на дневном реду предстојећег заседања.

Прочитајте још - Приштини брана за столицу у Интерполу

У то време, председавајући Интерпола био је кинески званичник Менг Хонгвеј, који је пре три дана у својој земљи оптужен да је примао мито, због чега је поднео оставку на функцију у Интерполу.

Небојша Стефановић

Стефановић каже, за "Новости", да Београд и у новим околностима наставља са својим планом и да ће тражити измену дневног реда, као и поштовање међународног права и резолуција које је донео сам Интерпол на својим скупштинама:

- Упутићу још једно писмо свим чланицама Интерпола, којим ћу их обавестити о правним и полицијским аргументима за подршку ставу Србије.

Ким Јонг Јанг

У првом допису, од септембра, Стефановић је изнео аргумент да Косово није у Уједињеним нацијама, а да је Интерпол резервисан само за државе.