Председник привременх косовских институција Хашим Тачи захвалио је Спољнополитичком одбору Европског парламента, који је прихватио Извештај о напретку Приштине, а у којем је садржан и компромисни амандман о могућој опцији "корекције границе између Косова и Србије".


"Поздрављам и захваљујем европским посланицима на изгласавању подршке визној либерализацији и коначном мировном споразуму између Косова и Србије у Спољнополитичком одбору Евроског парламента", написао је Тачи на свом Фејсбук профилу.

Сматра да је подршка визној либерализација не само заслужена, већ, како каже, и неправедно одложена.

"О коначној фази дијалога за нормализацију односа Косова и Србије, поздрављам чињеницу да Спољнополитички одбор ЕП позива на свеобухватан и правно обавезујући споразум, који ће прихватити све стране, који ће осигурати мултетнички карактер наших земаља и неће правити границе дуж етничких линија", навео је Тачи.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тачи за мирну и договорену демаркацију границе

Сматра да је такав приступ у Извештају, који ће, како очекује, бити изгласан и на пленарној седници, "идентичан нашем приступу и аргументима за коначни споразум".

"Нацрт је доказ да су европски посланици схватили шта је најизвеснија и најреалнија опција за коначан споразум, који ће осигурати да Србија призна Косово и чланство (Косова) у ЕУ, НАТО и УН", навео је Тачи.

Нада се, каже, да ће наведени нацрт помоћи свима на Косову, односно институцијама и политичким партијама, да разумеју која опција може да доведе до коначног спрозума.

"Европски парламент је једина институција која се према Косову односи као према независној и сувереној држави. Стога гласање у том одбору је снажна подршка коначном споразуму, који ће помоћи да се превазиђе тренутно опасни статус кво који показује погоршавајуће тенденције не само за косово, него и за регион", написао је Тачи на Фејсбуку.