У ПОЗИВУ на формирање "Војвођанског фронта", упућеном из редова ЛСВ и Војвођанске партије, због угроженог тзв. војвођанског идентитета, јасно се разабиру трагови Саше Јанковића који преко својих политичких сарадника већ дуже покушава да се наметне међународној заједници.

Овим речима се потпредседник Главног одбора СНС и шеф посланичког клуба те странке у покрајинском парламенту Миленко Јованов, осврнуо на апел генералног секретара ЛСВ Бојана Костреша и иступ председника Војвођанске партије Александра Оџића, у којем је наведено да "војвођански идентитет" угрожавају "србо-националисти у владајућем режиму".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ПРЕМИЈЕРКА О "НЕЗВАНИМ ГОСТИМА" У ЊУЈОРКУ: И опозиционари јуре ходницима

Најпре је Костреш, додуше бираним речима, навео да је крајње време да се питање Војводине више не ставља под тепих, да треба разговарати о пуној аутономији, и додао да то неће бити ни брзо, ни лако. Оџић је, међутим, формирање "фронта" орочио за крај године, а за потискивање "војвођанског идентитета" окривио "србо-националисте".

Јованов подсећа да је та трагикомична политичка прича у Војводини, на последњим изборима добила неупоредиво мање гласова него што је било неважећих листића, али и упозорава да је не треба узимати олако, јер "Јанковић покушава да запали ватру како би он затим гасио пожар".

Протест Војвођанске странке која је подржала Јанковића

- Бесмислено је форсирање непостојећег војвођанског идентитета јер сви знамо да у Војводини живе различите нације, свака од њих негује свој идентитет, и то богатство треба да се очува, а не да покушава да се деградира - наводи Јованов, наглашавајући да је Србија стабилна држава која има механизме да осујети овакве покушаје минорних странака.

Председник Посланичке групе СПС-ЈС у Скупштини АП Војводине и члан Главног одбора СПС Павле Будаков истиче да Војводина има своју јасно уређену позицију као покрајина у држави Србији.

- Коалиција око СНС успоставила је тесну сарадњу Републике и Покрајине, која је резултирала бројним заједничким инвестицијама, па иницијатива о оснивању "фронта" личи на пропали покушај изгласавања декларације о заштити Војводине од Србије коју је та иста странка покушавала раније да наметне - категоричан је Будаков.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ШАРЧЕВИЋ О „СЛУЧАЈУ ВАЦИЋ“: Нисам упознат, проверићу

ОД ЈЕЗИКА ДО КОНФЕДЕРАЦИЈЕ

ПОД агендом недовољне аутономије, било је у блиској прошлости разноврсних покушаја да се оформи "војвођански идентитет" наметањем "војвођанског језика" и формирањем ВАНУ. Најдрастичнији је био скуп малих аутономашких странака и невладиних организација 2012. у Новом Саду, које су се заложиле за конфедерацију Војводине са Србијом!