Одлазећи амбасадор Сједињених Америчких Држава на Косову Грег Делави изјавио је да дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије недостаје демократски легитимитет и да његова земља неће прихватити било какво решење које евентуално буде постигнуто.

У интервјуу за Коха диторе, Делави је рекао да његова влада неће прихватити било какво решење које нема демократски легитимитет, односно све што евентуално буде договорено у Бриселу.

"Мислим да је ствар Скупштине (Косова) да обезбеди демократски легитимитет. Скупштина, на жалост, није била у стању да обезбеди 61 глас за све што се односило на дијалог", казао је Делави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vučić pod lupom zapada zbog Putina i Sija

Он је додао да решење треба да буде одрживо и прихваћено од грађана обе стране, то јест да допринесе стабилности региона.

"Ми нисмо рекли да ћемо прихватити било какво решење... Ми смо рекли да ћемо размотрити понуђена решења и да ћемо изразити наша узнемирења, ако их буде", казао је Делави.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vučić: Neće me naterati da priznam Kosovo

Говорећи о најавама и законима који се односе на трансформацију Безбедносних снага (БСК) у Оружане снаге Косова, Делави је рекао како нико није давао већу подршку БСК од САД али и додао да није било погођено право време када је то објављено.

"Мислим да је сада значајно да лидери Косова наставе да раде са народом и заједницама и да објасне шта је то (што се предлаже)", казао је амерички амбасадор.

Он је додао да је најважније да се мањинским заједницама јасно стави до знања да ће те снаге бранити све, укључујући и мањинске заједнице.

Такође је затражио да поводом питања БСК буде далеко више консултација са НАТО.