ПЕКИНГ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА „НОВОСТИ“

СРБИЈА ће од Народне Републике Кине набавити шест беспилотних летелица нове генерације од чега су две наоружане и могу се употребљавати за елиминацију живе силе и непријатељских објеката и технике - сазнају "Новости".

Тако је у предвечерје уговарања посла века са азијским џином, вредног чак три милијарде долара, са инфраструктуре, енергетике и индустрије, сарадња изненада склизнула и на војно поље од чега ће највише користи имати оружане снаге наше земље.

Како сазнајемо, Кинези су вољни да уђу у овај аранжман са нашом војском и детаљи би требало да буду познати током преговора Си Ђинпинга и Александра Вучића којем је у недељу, на почетку изузетно значајне посете, приређен дочек са највишим војним почастима на пекиншком аеродрому.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ ЈАВНОСТИ: Од Кинеза купујемо наоружане беспилотне летелице до краја године

Према сазнањима нашег листа, тема разговора највиших делегација две земље биће и беспилотне летелице које производи познати кинески ваздухопловни концерн "Чангду", који послује у оквиру корпорације AVIC (Ваздухопловна индустријска корпорација Кине). Ову компанију посетила је пре нешто више од два месеца висока војна делегација Србије, а током обиласка представљене су им могућности њихових дронова.

Најпознатија и најпродаванија беспилотна летелица овог концерна јесте "јилонг 2", позната и под називима "винг лунг" или "птеродактил 2". Реч је о унапређеном дрону, намењеном борбеним дејствима на непријатељске положаје, објекте и технику. Убојити дрон може да носи широку палету наоружања - ласерски вођене бомбе масе до 50 килограма, противпешадијске бомбе, ракете ваздух-земља и противоклопне ракете.

Највише војне почасти за српског председника Александра Вучића и нашу делегацију / Фото Танјуг


Кинези производе и извиђачке дронове, као и борбене летелице скромнијих перформанси. Листа корисника ове модерне технике је подугачка, а на њој су и Емирати, Саудијска Арабија, Египат, Казахстан, Нигерија... Кинески дронови стекли су и борбено искуство у више сукоба у свету и по готово свим параметрима - добро су се показали. Цена једне беспилотне летелице из фамилије "винг лунг", према глобалном незваничном ценовнику војне технике, достиже и - милион долара.