ПЕКИНГ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА „НОВОСТИ“

КИНЕСКИ председник Си Ђинпинг присуствоваће потписивању два концесиона уговора која се тичу изградње обилазнице око Београда, чиме је учинио велику част нашој држави - потврђено је репортеру "Новости" у Пекингу.

Први човек Србије Александар Вучић допутовао је у недељу у главни град Кине, где ће, заједно са лидером најмногољудније државе на свету, утаначити детаље капиталног економског пакета вредног три милијарде долара.

Српска делегација, предвођена Вучићем, у Кини ће потписати чак 11 уговора. Међу најважнијима је споразум са компанијом "Зиђин", која је изабрана за стратешког партнера РТБ "Бор". Кинези ће у овај посао уложити 1,46 милијарди долара. Биће договорена и изградња још две фабрике у Зрењанину, поред фабрике гума коју отвара "Шандонг линглонг" и која је вредна милијарду долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УОЧИ ПОСЕТЕ ВУЧИЋА: Из Кине стиже три милијарде долара

На столу ће се наћи и уговори везани за обилазницу око Београда који ће градити кинеска фирма "Синехидро" са азербејџанском компанијом "Азверт". Одобрен је и кредит кинеске Ексим банке за изградњу деонице ауто-пута Прељина - Пожега, која би требало да почне 1. марта.

ПУТ "ОЧИШЋЕН" ЗБОГ Вучића и српске делегације траса ауто-пута од пекиншког аеродрома којом је пролазила колона, у потпуности је била очишћена, што је појачало гужве на ионако закрченим улицама главног града Кине. Заједно са председником Србије, у делегацији су и министри Александар Антић, Синиша Мали, Зорана Михајловић као и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Уочи потписивања концесионих уговора, Вучић ће имати билатерални сусрет са Си Ђинпингом, а дан касније састаће се и с премијером Кине Ли Кећијангом.

Вучић ће учествовати и на Светском економском форуму, познатијем као "летњи Давос", који се одржава у Тјенђину. Он ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка под називом "Нови победници", у организацији Светског економског форума, а имаће и састанке са гувернером провинције Хебеј, Су Ђином, представницима "ХБИС групе" (власници смедеревске Железаре) и шефом Светског економског форума Мартином Швабом.

Председник Вучић оценио је, уочи пута у Кину, да ће ова посета бити једна од његових најзначајнијих, како економски тако и у политичком смислу.

АНТИЋ: НАЈВИШИ НИВО ОДНОСА

АЛЕКСАНДАР Антић, министар рударства и енергетике, каже да је реч о веома значајној посети која оснажује односе Кине и Србије на политичком нивоу:

- Изузетно је значајно што ће председник Вучић и наша делегација имати сусрет са председником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећијангом. То говори да су политички односи наших двеју земаља на највишем нивоу и да смо успели да те политичке односе преточимо у јачање наше економске сарадње.

МАЛИ: БУДУЋНОСТ ЗА "ИКАРБУС"

МИНИСТАР финансија Синиша Мали истакао је, између осталог, значај три споразума везана за Зрењанин:

- Поред "Шангдонга", потисаћемо уговор са једним његовим кооперантом и с једном фирмом која се бави производњом цинк-оксида, што је инвестиција од 85 милиона долара, која ће отворити 280 радних места. Имаћемо и потписивање уговора са компанијом која преузима "Икарбус", што ће обезбедити нову светлу будућност те београдске фирме.