У ДАНУ када је Европски парламент изгласао да са Косовом започну преговори о визној либерализацији, влада у Приштини усвојила је три предлога закона који омогућавају трансформацију Безбедносних снага Косова у војску.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vulin: Za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova

На овај корак влада Рамуша Харадинаја одлучила се упркос познатом ставу НАТО да војска Косова може да се оформи само кроз уставне промене, за шта је неопходна сагласност мањинских заједница, односно гласови српских посланика, док за законске измене њихов пристанак није неопходан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Gotemiler: Vojska samo u skladu sa ustavom tzv. Kosova; Osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje

Позиција представника Српске листе, како нам преноси њен потпредседник Игор Симић, остала је непромењена:

- Српска листа, као и српски народ на КиМ, противи се формирању тзв. војске Косова. Једина оружана формација и по Кумановском споразуму и по Резолуцији 1244 која може да буде присутна на Космету је Кфор, чији је долазак одобрила Србија.

Прочитајте још - БИВШИ АМБАСАДОР САД О КОСОВСКОЈ ВОЈСЦИ: Што је много много је

Харадинај је у четвртак рекао да је тамошња влада наставила консултације с међународним представницима за стварање војске, и да се "на овоме ради заједно са НАТО", али да неке одлуке припадају Косову:

- Неке одлуке су део наших овлашћења. Поступамо по Уставу. Сада је на парламенту да усвоји законе.

ВУЛИН: НАПАД НА ВУЧИЋЕВЕ МИРОВНЕ НАПОРЕ

МИНИСТАР одбране Александар Вулин поручио је у четвртак да је за Србију сасвим неприхватљиво формирање тзв. косовске војске и позвао међународну заједницу да обезбеди поштовање Резолуције 1244.

- Одлука Приштине о покретању поступка за формирање тзв. војске Косова је планиран покушај онемогућавања споразума и напад на мировне напоре председника Вучића - каже Вулин. - Једина сврха формирања "војске" је сукоб са Србијом и ми нећемо допустити да се припрема формација која по речима Харадинаја и Весељија треба да стигне до Ниша.
Из амбасаде САД у Приштини у четвртак су саопштили да нису консултовани поводом одлуке владе и најављују да ће усвојене законе детаљно анализирати.

Председник привремених власти у Приштини Хашим Тачи, с друге стране, оценио је да је ово погрешан моменат за потезање питања војске, јер се у Европском парламенту одлучивало о укидању виза Косову. Та одлука је, међутим, у ЕП прошла глатко. Тачи је поручио и да неће дозволити поделу Косова ни размену територије, као ни стварање Заједнице српских општина са извршном влашћу.

- Ја сам за спајање Прешевске долине и Косова и ни под којим условима нећу дозволити да се разговара о "Трепчи" и "Газиводама" - рекао је он.

После разговора које је имао са званичницима Албаније, Црне Горе и Македоније, Тачи је навео да би те земље поздравиле мировни споразум Косова и Србије у интересу двеју земаља.

- Корекција границе обезбеђује директно признавање од стране Србије и припајање Прешевске долине Косову. Признавање од стране Србије подразумева и признавање пет држава ЕУ које нису признале Косово и почетак процеса стварања војске Косова - навео је Тачи, закључујући да то значи и елиминисање руског вета у СБ УН, као и да би после тога уследило признавање Косова од још 80 држава.

Опозиционе албанске партије у Приштини су, иначе, упутиле писмо европској посредници у дијалогу са Београдом Федерики Могерини, забринуте због помињања могућности размене територија и измене границе.

ЗАБУНА ЗБОГ СТАРОГ СНИМКА ЕКСТРЕМИСТА

ХОЛАНДСКИ новинар у Албанији Винсент Тријесте у четвртак је направио забуну објављујући на свом твитер-налогу снимак наоружане екстремистичке групе која се представља као Албанска национална армија. Овај снимак, међутим, на "Јутјубу" постоји већ осам година, а Тријесте га је представио као "најновију вест".

У видео-запису маскирани екстремисти од албанске и косовске владе траже да прекину да тргују територијама и говоре о томе како морају да прекину разговоре о трговини територијама Северне Митровице и Прешевске долине. Кад је и сам схватио да снимак није нов, Тријесте је признао грешку и написао да му је снимку послао неко у кога је имао поверења.