АРНО Гујон не може на Косово и Метохију! Забраниле су му приштинске власти, без образложења. Јасно је да им смета његов хуманитарни рад, помоћ Србима у изолованим енклавама, али највише - то што шири истину о њиховом страдању.

Француз, који је после погрома Срба на Космету 2004. основао фондацију "Солидарност за Косово", од донатора из своје родне земље више од 3,5 милиона помоћи однео је угроженима.

У почетку су то биле само намирнице и одећа, играчке за малишане. Онда је почео да им обнавља куће и подиже штале, да води децу на море. Сад кад Србима обнавља и подиже вртиће, школе, амбуланте, зидине око манастира, фарме свиња и живине, купује механизацију, спуштена му је рампа.

Албанске власти не дозвољавају му више да на Космету буде хуманитарац, јер омогућава преосталим Србима да живе од свог рада и не размишљају о одласку са вековних имања. "Мана" му је и што прича по свету да су Срби на Косову угрожени, да им краду стоку, пале сена, пуцају изнад кровова кућа... Зато су му без мрве пардона у лице запретили да ће дискредитовати и њега и његов рад?!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Арно Гујон: Не могу да прихватим да више нећу у Дечане...

Гујон је због свог доброчинства побрао силне ордене, медаље и витешке плакете. Патријарх Иринеј уручио му је Орден Светог Саве првог реда. Носилац је и Ордена Светог владике Николаја. Република Српска доделила му је Орден Његоша првог реда. Добио је признање "Новости" за најплеменитији подвиг...

Улазак на Косово забрањен му је, јер је искрени хуманитарац. Јер прати да сваки евро донације оде тамо где је и намењен. Ако Гујон не може на Косово, онда не може ни да види шта тим људима треба, нити како да им помогне. Практично, забрањен му је рад.

Сад он тражи помоћ. И од Србије, чије држављанство има, и од његове Француске. Помоћ да настави да помаже.