Председник тзв. Косова Хашим Тачи објавио је да су "лидери Прешевске долине одлучни да приступе Косову", након састанка који је са њима имао у Приштини.

"Велико задовољство због сусрета са свим лидерима албанске заједнице у Прешевској долини. Приметио сам њихову одлучност у тражењу занемарених права, укључујући право на приступање Косову путем међусобно договореног процеса корекције границе у оквиру дијалога између Косова и Србије", написао је Тачи у понедељак на Твитеру.

Прочитајте још - Тачијев кабинет: Прешевска долина тема дијалога у септембру

Тачи је након састанка са Албанцима са југа Србије изјавио да су шансе за постизање коначног споразума са Београдом минималне и готово немогуће, али да "вреди покушати".

РТК на српском језику пренео је да је Тачи тада такође казао да челницима Албанцима са југа Србије, који би да буду део Косова, не може да ништа да обећа.

"Радићемо на томе, а за то је потребно јединство на Косову и у Прешевској долини", навео је Тачи на конференцији за новинаре, где је оценио и да неће бити поделе или размене територије.

МУСТАФА: ПРЕШЕВСКА ДОЛИНА УГРОЖАВА КОСОВСКУ ДРЖАВНОСТ

Лидер најутицајнијег Демократског савеза Косова и бивши премијер, Иса Мустафа, поручио је представницима три општине југа централне Србије да је прича о разграничењу са Србијом отварање питања "територијалног интегритета Косова" и ризик од враћања теме о косовској државности на преговарачки сто.

Мустафа је на Фејсбуку написао да је забринут за положај Албанаца у три општине југа централне Србије, али и да им је пренео да је "отварање питања територијалног интегритета не само у сукобу са косовским уставом и Декларацијом о независности, већ и ризикује враћање питања дрзавности Косова на преговарачки сто".

Након разговора са представницима Бујановца, Прешева и Медвеђе у Приштини, Мустафа је на тој друштвеној мрежи констатовао да Београд у овом тренутку не признаје ни постојеће косовске границе.

Овим поводом огласио се и шеф посланичког клуба ДСК Авдулах Хоти, који је такође констатовао да је њихов захтев за прикључење Косову противуставни.

Прочитајте још - Тачи: Ако се постигне споразум Прешевска долина ће се припојити Косову

"Уз дузно постовање према Албанцима (прешевске) долине, таква резолуција је противуставна", навео је Хоти, пренео је портал Инсајдери.

Он је изричит да ДСК неће гласати за тако нешто у парламенту, осим ако не буде постојала воља за, како је рекао, промену косовског устава.

Иначе, политички представници три општине са југа централне Србије јуче су боравили у Приштини, где су разговарали са косовским председником Хашимом Тачијем, који се у оквиру Бриселског дијалога залаже за прикључење те три општине Косову.