Непримерено је поредити говоре председника Србије Александра Вучића у Косовској Митровици и некадашњег председника Слободана Милошевића на Газиместану, јер је потпуно другачији историјски контекст у којем су ти говори одржани, казао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је навео да се данас анализирају говори Милошевића из 1989. године, те да би требало анализирати и говоре других политичара у то време, нарочито из опозиције.

"За њих је Милошевић био добитник Нобелове награде за мир. Они су тражили да се секу руке сваком ко маше турским заставама, а онда је ДС убеђивала Караџића да не прихвати мировне планове на Палама...", казао је Дачић за ТВ Пинк.

Додао је да је Милошевић био први који је указао на проблеме Срба на КиМ, јер је први подржао САНУ, за разлику од других званичника који су критиковали САНУ због српског национализма.

Према његовим речима, Србија је до тада имала принцип да се о томе ћути, да свако подизање те теме је велико-српски хегемонизам, национализам...

Прочитајте још - ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Одавде нема назад, и у добру и у злу бићемо уз свој народ; Лаж је да морамо да признамо независност Косова

"Другачија је била ситуација, још је била Југославија, социјализам, Хладни рат, Србија је тек променила свој Устав, другачије је било време, али Милошевић ни тада није говорио да ће Србија да води неки рат. Поменуо је битке, али не оружане и додао да ни оне нису искључене. Да ли ми можемо данас да кажемо да су све те битке искључене", казао је министар.

Како је навео, Србија је тада имала државу, војску, полицију на КиМ, а данас је ситуација другачија.

"Другачија је данас позиција Вучића и Србије, зато што је у међувремену позиција Србије после бомбардовања, на Косову слабија. Србија нема инструменте власти, који могу ван севера Косова да непосредно интервенишу када је угрожена безбедност...", навео је.

Дачић је казао да је у том смислу говор Вучића окренут ка потреби договора и решавања проблема у садашњости и у будућности, те да управо тај говор критикује позицију са којом смо суочени свих ових година, где људи стално говоре да је цело Косово наше.

"То јесте у књижевности, али у вршењу власти тренутно људима треба да дате одговор на дневно политичка и дневна животна питања са којима се сусрећу. Шта ће Србин из Грачанице или Штрбца, које ће таблице - Косова или Србије да стави, чије ће документе да узме", казао је Дачић и додао да се мора одговорити на питања у вези запошљавања, социјанлне заштите, здравства...

Прочитајте још - ДАЧИЋ ПОРУЧИО КИТАРОВИЋ: Прво вратите Србе у Книн па онда причајте о Вучићу

"Морате да дате одговор на та питања и када је Тадић то пребацио на Брисел било је речено да се прича о техничким питањима, а сва она се на крају дотичу суштинских питања. Све су то питања са којима се људи суочавају и зато је Вучић и хтео да каже да ми сада не треба да се трудимо да водимо битке које не можемо да добијемо, него да се окренемо будућности и реалним људима који тамо живе", казао је Дачић.

ТАЧИ СИГУРНО НЕЋЕ ПОСЕТИТИ ПРЕШЕВО, ТО ЈЕ ЛАЖНА ВЕСТ

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Хашим Тачи сигурно неће посетити Прешево и да је то била лажна вест.

"То је била лажна вест која је објављена да би скренула пажњу са успешне посете председника Србије Александра Вучића Косову и Метохији", рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је додао да је одмах утврђено да је лажна вест јер је наводно требало да дође у Прешево са комесаром Јоханесом Ханом, али да је из кабинета комесара Хана то демантовано.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vučić: Nema rešenja problema Kosmeta bez velikih sila, Džonson: Uvek postoji mogućnost da Tramp dođe u Srbiju

"Није било захтева за одобравање његове посете. Ми смо звали и Ханов кабинет и они су нам рекли да он није планирао посету Прешеву и да је тада у Стразбуру", нагласио је Дачић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: HAOS NA KOSOVU: Albanci bili spremni za nemire sa nesagledivim posledicama, Meštani Banja zabrinuti, čuli rafale; Napadnute novinarke

Он је рекао да је и сам Тачи свестан да не може да дође у Прешево и да је рекао медијима у Приштини да проблем за његов долазак представља пресуда и потерница.