Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема решења за питање Косова и Метохије без САД, Немачке и Русије.

Вучић је на конференцији за новинаре са америчким сенатором Роном Џонсоном, на питање о томе да Русија тражи да се КиМ врати у правни систем Србије, а да САД и Немачка од Србије траже да призна независност, рекао да би било важно да велике силе подстакну разговор између Срба и Албанаца.

Прочитајте још - Британски агенти режирају хаос

Како је рекао, сматра да је било какав споразум готово немогуће постићи, али, ако би се догодило да се то постигне, било би важно да то подрже велике силе.

Он је тако одговорио на питање како види најновију изјаву руског амбасадора да Косово треба "да се врати у правно и државно поље Србије, у складу са међународним правом".

ВУЧИЋ: ПОСЛЕ ДУГО ВРЕМЕНА НЕКО ЖЕЛИ ДА ЧУЈЕ МИШЉЕЊЕ СРБИЈЕ

Председник Александар Вучић рекао је, говорећи о односима Сједињених Америчких Држава и Србије, да неко жели да чује наше земље.

"После доста времена неко жели да чује мишљење Србије", рекао је Вучић после састанка са сенатором Роном Џонсоном.

Вучић је казао да верује да ће Србија успети да изгради све боље односе са САД. Он се захвалио Џонсону на посети и на томе што је увек био спреман да саслуша шта имају да кажу и Срби и Србија.

Пренео је да га је упознао и са својом посетом Косову и Метохији и приметио да су Амбасада САД и Џонсон боље упознати са садржајем његовог говора, него они који би требало, те да ту није имао шта да додаје.

"Рекао бих да би било важно када би имали више помоћ и подршке и из региона, Европе и света. Људи који би заиста хтели да чују шта неко стварно говори, а не да извлаче из контекста оно што им одговара, зарад политика које нису показале нарочити успех", рекао је Вучић.
Рекао је да верује да ће из године у годину Србија успети да гради све боље односе са САД и да Џонсону за то припадају велике заслуге.

Вучић каже да Србија поштује Џонсона и да његове речи са поштовањем слушају у нашој земљи.

Прочитајте још - ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Одавде нема назад, и у добру и у злу бићемо уз свој народ; Лаж је да морамо да признамо независност Косова

Рекао је, такође, да је то трећа посета Џонсона Србије и да показује чврсто опредљење и жељу да се убрзано развијају односи две земље.

"Најпре сам му захвалан што је од нашег првог сусрета био неко ко је хтео да саслуша српску страну и шта Срби имају да кажу. То није случај у многим деловима света. Џонсон се увек залагао за мир и стабилност на Балкану, што је и политика коју Србија води".

Вучић наводи да се Џонсон колико је то могуће залагао својим знањем, ауторитетом да помогне стварање окружења које би нас довело до компромисног решавања проблема Београда и Приштине.

Истиче Вучић да је увек најбоље разговарати о економским питањима пошто је заиста експерт у тој области.

Председник Србије каже да му се похвалио добрим резултатима Србије у економији и да Џонсон више брину политичке теме неко економске, где Србија има добре резултате.

Истакао је да би успостављање одрживог мира у региону отклонило проблеме у економији и допринело бољој будућности.

Каже да су разговарали о унапређењу односа Србије и САД у многим облатима и да постоји велики потенцијал за то.

"Хвала Трампу и Пенсу и Џонсону што хоће да чује став Србије и Беорада, немамо увек исте ставове и мишљења, али о томе разговарамо, трудимо се нађемо заједничке именитеље по свим важним питањима и да превазиђемо баријере и тешкоће, да направимо све боље односе између Србије и САД", додао је Вучић.

Додао је и да ће имати радну вечеру, као и да их очекују и други састанци.
ВУЧИЋ: О МИЛОШЕВИЋУ САМ РЕКАО ДА ЈЕ ИМАО НАЈВЕЋУ ПОДРШКУ, АЛИ ЛОШЕ РЕЗУЛТАТЕ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у свом говору у Косовској Митровици рекао да је некадашњи председник Југославије Слободан Милошевић био лидер који је имао највећу подршку, али су резултати његове владавине били веома лоши.

"Моје је да своје претходнике поштујем, можда сам у претходном периоду понекад грешио говорећи о неким другима, али са историјске дистанце сам се трудио да их никада не нападам за глупости", казао је Вучић и додао да би то било неозбиљно и неодговорно.

Он је додао да у говору у Косовској Митровици није глорификовао Милошевића, већ је напротив, "озбиљно и одговорно критиковао политику коју смо водили са врло лошим резултатима по Србију".

Како је напоменуо, због тога је веома важно да не гајимо "култ гробова, већ живих", нити "култ прошлости већ култ будућности".

ЏОНСОН: ВУЧИЋ ЈЕ ХРАБАР ЛИДЕР

Амерички сенатор Рон Џонсон истакао је вечерас да ће америчка администрација под председником Доналдом Трампом подржати и дати простор председнику Србије Александру Вучићу да пронађе флексибилно решење за косовско питање

"Ми знамо коју одговорност имамо и да имамо шта да понудимо. Нећемо наметнути никакво решење. Подржаћемо председника Вучића и дати му простора да пронађе флесибилно решење", рекао је Џонсон и додао:

"Имате храброг лидера. Он жели најбоље српском народу", казао је Џонсон, на заједничкој конференцији за штампу.

Изразио је уверење да ће Вучић бити храбар да реши овај проблем, за шта може да рачуна, каже, на сву његову подршку.

"Даћу све од себе да вам дам подршку, као и људима који желе да се баве овим питањем, људима на Косову и у Србији, који се боре за мир и стабилност", поручио је он.
Џонсон је истакао да амерички народ жели да види Србију успешну.

"Сви смо људска бића и желимо исте ствари - мир, безбедност, стабилну ситуацију, где можемо да дижемо породице, да имамо посао, просперитет, перспективу. Амерички народ жели то све за све на свету. А када ми обратимо пажњу на један део света, као што су Србија или Балкан, разумите да је то нестсо што желимо за вас", подвукао је он.

Џонсон је честитао Вучићу на економском напретку Србије, рекавши да САД воле да виде то.

Прочитајте још - Вучић: За Немце је Косово готова ствар и припада Албанцима; Немачка нас је већ разграничила признањем КиМ

Подсетио је да је америчка администрација недавно угостила српску премијерку Ану Брнабић и шефа српске дипломатије Ивицу Дачића поводом 100-те годишњице подизања српске заставе на Белој кући.

"Лепа је случајност што се то дешава у тренутку када постоји могућност напретка Србије и може дати решење за дуготрајни проблем, да се помогне да се стабилише не само Србија, већ цео Балкан", објаснио је он.

Џонсон је истакао да је САД јасно колико је Србија битна за успех балканског региона у целини, као и важности да се косовски проблем реши.
ЏОНСОН: УВЕК ПОСТОЈИ МОГУЋНОСТ ДА ТРАМП ДОЂЕ У СРБИЈУ

Амерички сенатор Рон Џонсон вечерас је изјавио да увек постоји могућност да председник САД Доналд Трамп посети Србију и да ће он то охрабрити, а председник Србије Александар Вучић додао да би то била велика и важна посета.

"Ја ћу то да охрабрим, али не контролишем његов распоред" рекао је Џонсон на питање новинара да ли постоји могућност да председник САД Трамп дође у Србију, а Вучић, у шаљивом тону, додао да није то измислио и да му је Трамп то рекао.

Прочитајте још - Трамп стиже у Србију


"Он је то мени рекао, ја то нисам измислио, А, сад, једном ће ваљда да има времена, ја се надам и било би важно да председник Трамп дође" навео је Вучић.

Како је рекао, од председника САД Џимија Картера ниједан амерички председник није долазио у Србију и то би блила велика и важна посета.