БЕОГРАД - Председница Владе Ана Брнабић у понедељак је, у разговору са чланом Одбора за спољне послове Сената Француске Оливијеом Кадиком, захвалила на подршци евроинтеграцијама које та земља пружа и нагласила да ће Србији бити част да, на позив председника Александра Вучића, угости председника Француске Емануела Макрона.

Саговорници су се сагласили да је заједнички циљ да цео Западни Балкан буде у Европској унији, а сенатор Кадик је навео да жели што пре Србију да види као пуноправну чланицу ЕУ.

"Компромис је нужан, и то је наш став", нагласила је Брнабић, а у вези са дијалогом Београда и Приштине.

Истакла је да се "поноси што је део тима који, искључиво поштујући принципе мира и стабилности, жели да дође до трајног решења овог питања".

ПРОЧИТЈТ ЈОШ - Вучић са француским сенатором о посети Макрона и другим темама

"Председник Александар Вучић, и током јучерашње посете Косову и Метохији показао је сву одговорност јаког лидера, који је упркос изазваним инцидентима, достојанствено реаговао и није одустајао од поруке да ћемо наставити да тежимо заједничком, одрживом решењу", назначила је премијерка.

Она је истакла и да је Србија политички стабилна и економски атрактивна за инвестиције, што, како је рекла, потврђује присуство великих француских компанија, попут "Тигар тајерс" (Мишлен група), као трећег извозника Србије у укупној размени са светом.

Такође, поменула је и компанију "Венси", која је изабрана за концесионара аеродрома "Никола Тесла", као и "Суез", која планира да у санацију и третман комуналног отпада депоније Винча инвестира око 300 милиона евра.

"Влада ради на томе да Србија буде модерна држава, развијене тржишне економије, која ће бити регионални лидер", подвукла је Брнабић, а саопштено је из Владе.

Указала је и да реформе које се спроводе у области јавних финансија, употреби модерних технологија и покретању иновација, владавини права, унапређују инвестициону климу у земљи и повећавају конкурентност српских фирми, када наступају на другим тржиштима.