Мирослав Лазански, писац, новинар и војно-политички коментатор, коментаришући данашње немире на Косову и Метохији, да је Србија показала свету да нуди руку пријатељства, а да су то Албанци одбили

Војно-политички коментатор тврди да су ово доказ да Албанци не желе Србе на Косову и да немају независну државу, као што мисле.

- То је доказ да је то једна дивља, квази држава и показатељ да Албанци не желе Србе на Косову. Ни власт, ни опозиција, ни већина њиховог народа не жели Србе на Косову и то је посета председника Србије показала. КФОР није мрднуо прстом, него су се покренули тек кад је настала блокада путева ка Бањи! Јасно је да је КФОР пристрасан, да је НАТО још једном омануо, а да Брисел води једну луциферску политику. Шта значи ово саопштење Брисела преко Маје Коцијанчић? То је понављање старих ствари - јасан је Лазански.

Мирослав Лазански указује на то да је Србија понудила цивилизацијски дијалог, а да је то друга страна одбила.

- Мислим да је посета председника била фантастична дипломатска победа, показала је Србија целом свету своје отворено лице, да нуди руку пријатељства, помирења, да нуди цивилизацијски дијалог... Све је то друга страна одбила! Да ли ће ово бити довољно Бриселу, ЕУ, Америци, спонзорима косовске квази независности, ја не знам, само знам да је ово показало да Косово није независно, јер они не могу да забране председнику Србије да дође доле, показало се да та њихова одлука не значи ништа! Е, сад што председник није дошао у Бању... Мислим да је довољно то што је одржан митинг у Косовској Митровици, за сада, а видећемо шта ће бити. Ми смо показали да нудимо цивилизацијски дијалог, мирна решења, а они су показали да нису за то - сматра Лазански.

Он сматра да Албанци не би запалили ни један папирић да је бар једна америчка јединица изашла ван касарне и кренула ка барикадама.

- Европа је ту небитна, ту је битан Вашингтон. Да је изашла једна америчка јединица ван касарне и кренула ка барикадама пре него што је дошло до паљевине, Албанци не би запалили ни један папирић. Е, ово је сад оно што сам причао кад су говорили да је дошао Србин за команданта Бондстила, ма и он исто слуша што му нареде. Нема он везе са Србијом, то што он слави Светог Николу, то благе везе нема - подсећа Лазански.