Блокирани сви путеви до Србице због најаве доласка председника Србије Александра Вучића у село Бање. Косовска влада отказала посету из безбедносних разлога. Како незванично сазнајемо, Кадри Весељи је организатор и поред упозорења Американаца да то не ради. Како јављају извештачи РТС-а, чули су се и рафали. У селу Бање је мирно.

ПРАТИТЕТ СА НАМА ИЗ МИНУТА У МИНУТ...

08:28 - БЛОКИРАН ПУТ КА СЕЛУ БАЊЕ


Неколико стотина Албанаца блокирало пут ка Бањама, чули се и рафали, јављају репортери РТС-а

08:35 - ВУЛИН: У ОКОЛИНИ ДРЕНИЦИ СЕ ПУЦА НА ПЕТ МЕСТА

Министар одбране Александар Вулин казао је да се у овом тренутку у околини Дренице, куда председник Србије Александар Вучић треба да прође до села Бање, оде у посету, на пет места пуца, да то чине наоружани ветерани терористичке ОВК и да за то одговорност сноси Кадри Весељи.

"Наш председник неће бити сам и неће бити незаштићен. Тренутно су на пет места блокаде, наоружани људи, који пуцају, очекујемо и реакцију Кфора, иза свега овога стоји Кадри Весељи и он сноси одговорност за све што ће се десити", казао је Вулин.

Он је за ТВ Пинк навео да би Кфор ту ситуацију морао да разреши, те да имају и обавезу и одговорност да реагују.

"Вучић Иде у најопаснији део Косова, иде у Дреницу и тамо га на пет места чекају наоружани људи", истакао је Вулин и додао да политички представници Албанаца не разумеју поруке мира председника Вучића које је упутио и јуче на КиМ, те да морају да покажу да су некаква сила.

"То је све што имају. Сила. Сада се пуца, пред очима целог света, наоруижани људи на КиМ сада пуцају", казао је Вулин.

08:47 - МИЛАН ИВАНОВИЋ: АЛБАНЦИ СУ НЕРВОЗНИ

Директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић оценио је да протест ветерана ОВК на путу према селу Бање којим би председник Александар Вучић требало данас да прође, показује нервозу Албанаца са циљем да се застраше Срби и поремети посета председника Косову.

Према његовим речима, то је Дренички крај познат по највећим екстремистима и највећим злочинима над Србима.

"Очигледно је да су Албанци веома нервозни, није ово спонтани протест, ово је организовани протест од стране њиховог политичког врха, од стране сабораца тих ветерана са циљем да се поремети посета председника и да се пошаље порука Србима - да се Срби застраше, да се због дестабилизације које праве, спрече да дођу на овај велики скуп на којем ће нам председник упутити поруку, односно рећи стратегију за решаване овог проблема", рекао је Ивановић за РТС.

Он је међутим додао да је очигледна чврста решеност и одлучност председника Вучића да га ништа не може уплашити.

"Видели смо и чврсту решеност и одлучност председника да га ништа не може уплашити, ни непријатељско окружење Поточара па ни конкретне ни опасне претње које су постојале претходних дана", истакао је Ивановић.

09:29 - ВУЧИЋ: СИТУАЦИЈУ РЕШАВАТИ ПАМЕЋУ

Председник Вучић је из Митровице поручио да ствари треба решавати речима, памећу, а не оружјем.

09:29 - ТОТАЛНА БЛОКАДА НА ПЕТ ЛОКАЦИЈА

Тотална блокада је на пет локација тракторима и балванима. Протест су организовали председници општина Србица, Глоговац и других општина Дренице.

Фото Танјуг

09:30 - СВИ ПУТЕВИ БЛОКИРАНИ

Сви путеви ка Бањама су блокирани. Кфор и КПС тврде да не могу да осигурају безбедност. Присутан је све већи број наоружаних људи. Како незванично сазнајемо, све су организовали лидери ОВК из Глоговца и Србице, по наредби Кадрија Весељија.

09:30 - ПОКУШАЋУ ОКОЛНИМ ПУТЕВИМА ДО БАЊА

Покушаћемо околним путевима да стигнемо, али тешко да ћемо успети, рекао је Вучић.

09:30 - КОСОВСКА ВЛАДА: ОТКАЗАНА ПОСЕТА

Косовска влада донела одлуку да се посета селу Бање отказује из безбедоносних разлога.

09:33 - У ОКОЛИНИ ДРЕНИЦЕ СВЕ ВИШЕ НАОРУЖАНИХ ЉУДИ

На путевима ка Бањама, у околини Дренице, присутан је све већи наоружаних људи.

На барикадама су и градоначелник Србице Беким Јашари, Нуредин Љуштаку, посланик Беким Хаџију и градоначелник Рамиз Љадовци.

Фото Танјуг

09:34 - НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: СИТУАЦИЈА СЛОЖЕНА, У ТОКУ НОЋИ СЕ ЧУЛИ РАФАЛИ

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановиц рекао је јутрос, поводом блокаде пута на траси данашње посете председника Александра Вучића КиМ, да се ситуација на Космету усложњава и да се прати из минута у минут.

Ово је испит и за косовску полицију и Кфор, јер су они дужни да обезбеде посету председника Србије јужној српској покрајини, казао је Стефановић за РТС.

"Посета преседника Вучића Космету је сложена у безбедносном смислу, не могу реци да је његова безбедност непосредно угрожена, али околности су тешке", рекао је Стефановић.

Истакао је да су ветерани, поготово из Дренице позвали становништво и бивше борце ОВК да се окупе на путу ка Бањама и са неколико камиона, путницким возилима и гомилом материјала спреце председника да доде у српско село.

Ситуација која се усложњава се, рекао је Стефановиц, прати из минута у минут.

"Током ноци пријављени су и рафали нашим обавештајцима, сагледава се безбедност председника и могуцност да се без инцидента доде до Бања. Видецемо колико це бити могуце", навео је Стефановиц.

09:42 - КФОР И КПС САМО ПОСМАТРАЈУ БЛОКАДЕ,НЕ РЕАГУЈУ


Све прилазе селу Бање, које је данас требало да посети председник Александар Вучић, блокирали су ветерани ОВК, јављају извештачи Тањуга.

На прилазу селу путем из правца Зубиног Потока је велика блокада, трактор, испред које је запаљено сено, на које присутни Албанци набацују нове гомиле.

Око 9,30 довезен је и трактор и гуме које пале.

Код барикаде је једна патрола Кфора, са два припадника те мисије, као и КПС, који не дозвољавају пролаз извештачима Тањуга.

Они само посматрају догађаје, али ништа не предузимају на уклањању блокаде.

На месту на којем је заустављена екипа Тањуга је и генерални секретар владе Србије Новак Недић, који се такође био упутио у српску енклаву у Бањама

09:48 - РАХИМ ГЕЦИ ПУЦАО, ВАЉДА ДА ПОКАЖЕ ДА ЈЕ МНОГО ЈАК

Председник Србије Александар Вучић ипак је, упркос томе што је влада Косова отказала његову посету селу Бање, јер Кфор и КПС не могу да му гарантују безбедност, кренуо пут те српске енклаве, у општини Србица.

Вучић је раније, у Звечану, изјавио је да ће, упркос вестима о блокадама пута, којим данас треба да прође ка селу Бање, покушати дургим, околним путем да стигне до тог села у србичкој општини, али је изразио сумњу да ће успети да стигну.

"Али, тешко да ћемо стићи...Видећемо", рекао је Вучић и замолио српске медије да остану у К. Митровици и не крећу тим путем.

Фото Танјуг

Према сазнањима Тањуга, Кфор и КПС су обавестили делегацију председника да не могу да обезбеде тај део његове трасе, нити могу да му гарантују безбедност.

Вучић је потврдио да је јутрос добио те поруке, а подсетио је да је тај део његове посете КиМ јуче био одобрен.

Пренео је информације које је добио - да је извесни Рахим Геци пуцао из свог наоружања, ваљда, каже, да покаже да је много јак.

"Треба да се тресем од страха, мислили су валђа да никада нећу сазнати имена људи који то раде. Сада су организовали блокаде буквално свуда и то се види да је организовано пошто те врсте спонтаности код Албанаца нема, није је никада ни било", рекао је.

09:58 - ЈАШАРИ: ВУЧИЋ МОЖЕ НА КОСОВО АКО СЕ ИЗВИНИ ЗА ПОЧИЊЕНЕ ЗЛОЧИНЕ

Протесту против посете председнка Србије Александра Вучића месту Бања, у општини Србица, прикључио се и председник те општине Беким Јашари, који каже да ће председник Србије моћи да прође у тај део Косова само ако се, како је рекао, "извини за почињене злочине".

Јашари је рекао да се солидарисао са грађанима, јер "Вучић покушава да уђе у подручје где је почео рат на Косову".

Уверен је да ће се председник Србије вратити, јер су Дренице "мобилисане и са свих страна блокиране".

"Он (Вучић) овуда може проћи само када се извини за почињене злочине", рекао је Јашари, пренела је Коха.нет.

Припадници тзв. Ослободилачке војске Косова, са којима су Јашари и посланик у косовском парламенту Беким Хаџи, пале аутомобилске гуме које су постављене на путу.10:16 - АЛБАНЦИ ГАЂАЛИ ФЛАШАМА ЕКИПУ ТАЊУГА

Албанци у месту Војтеш, на правцу из јужне Косовске Митровице ка месту Бање, на барикади од запаљених гума, гађали су флашама екипу Тањуга.

Око 200 људи блокирало је пут возилима, запалили су аутомобилске гуме, а преко целог пута поставили су транспаренте на албанском језику на којима се српски народ и председник Вучић оптужују за геноцид, а на паролама се налази транспарент са сликама несталих и убијених из тог краја.

Иако је било присутно 4 - 5 полицајаца, извештачима Тањуга је речено да не могу да гарантују за њихову безбедност.

Полиција пред барикадом саветовала је извештачима Тањуга да се окрену и оду са тог места, јер је много младих и нервозних, како је речено, па би могла да полети каменица.

Поједини окупљени провоцирали су Тањугову екипу добацивањем, а пред одлазак су новинаре гађали флашама.

КПС је присутна дуж читаве магистрале, а Албанци на барикади носе албанске заставе.

10:19 - ВУЧИЋА ЗАУСТАВИЛА ПОЛИЦИЈА

На путу Зубин Поток - Бање косовска полиција зауставила је председника Вучића и забранила даљи пут ка Бањама. У току је расправа између албанских полицајаца и председника.
Обавестили су га да су блокаде на 2 км и да није безбедно да настави пут.

Пут који из села Суво Грло води у Бање / Фото: Д. Зечевић

10:29 - ПОЛИЦИЈА УДАЉАВА НОВИНАРЕ ОД БАРИКАДА

Косовска полиција удаљава новинске екипе које се налазе недалеко од барикада ка месту Бање, из правца Зубиног потока, јавља Тањугов извештач са лица места.

На тој локацији налази се неколико новинарских екипа.

Према сазнањима Тањуга, интервернтне јединице КПС спремају се да крену из правца Дрена.

Недалеко од барикада налазе се и мештани, а страхује се да би ситуација могла да се погорша.

10:29 - ВУЧИЋ ПОКУШАВА ДА ПРЕГОВАРА

Вучић покушава да преговара, али припадници КПС упорно понављају да имају "наредбу своје владе да га не пусте".

Фото Танјуг

10:33 - НЕЗВАНИЧНО: ВУЧИЋ НИЈЕ УСПЕО ДА ПРОЂЕ

Како се незванично сазнаје Вучић није успео да прође до села Бање. Он је на путу ка Косовској Митровици.

10:35 - ПРДСЕДНИК НА ПУТУ ЗА КОСОВСКУ МИТРОВИЦУ

Председник Александар Вучић враћа се за Косовску Митровицу алтернативним путем јер косовска полиција није могла да му гарантује безбедност током боравка у селу Бање где је требало да се сретне са 300 Срба који живе у албанском окружењу - сазнају Новости

10:37 - АЛБАНЦИ БИЛИ СПРЕМНИ ДА ОРГАНИЗУЈУ НЕМИРЕ

Претпоставка је да би шефу државе био угрожен живот, пошто су Албанци били спремни да организују немире са несагледивим последицама


Фото Танјуг

10:46 - КФОР КРЕНУО КА БАРИКАДАМА

Како се сазнаје, КФОР је кренуо ка барикадама!

11:30 - МЕШТАНИ У БАЊИ ЗАБРИНУТИ, ЧУЛИ РАФАЛЕ

Мештани српске енклаве Бање у општини Србица кажу да су узнемирени због ситуације која влада од јутрос, када су ветерани бивше ОВК поставили барикаде на прилазу том месту, пред посету председника Србије Александра Вучића.

Милан Ковачевић, познат јавности као Милан са шајкачом, од претходне посете Вучића, када је председнику рекао да не напушта своје место, само му треба трактор, рекао је за РТС да су се ноћас око села чули и рафали, из правца Сувог Грла.

Ковачевић је рекао да мештани иначе свако вече стражаре, јер су окружени Албанцима са свих страна и страхују од крађа имовине које су учестале.

Захвалан је, каже, на помоћи коју је добио, трактору, крвама и овцама, и не намерава да напусти своје село.

"Хвала председнику. Све што је обећао он је испунио. Овде сам рођен и остаћу до краја живора", рекао је Милан Ковачевић.

Фото Танјуг

12:22 - ТАЧИ: РАЗУМЕМ РЕВОЛТ АЛБАНАЦА И РАЗОЧАРЕЊЕ СРБА

Косовски председник Хашим Тачи изразио је данас разумевање за, како је навео, оправдану реакцију ветерана тзв ОВК против посете председника Србије Александра Вучића Дреничком крају, те навео да разуме и разочарање Срба у селу Бање због немогућности да се ова посета реализује.

"Као председник Косова, разумем реакцију грађана Дренице који су изразили оправдани револт против посете. Ово показује да су бол и ратне ране још увек свеже. Међутим, када се трудимо за мир и помирење, протести и блокирање путева нам уопште не помажу", навео је Тачи на Фејсбуку и додао да стога разуме и разочарање становника српске заједнице у селу Бање због немогућности да се ова посета реализује.

"Сви се морамо држати и показати минималну људску културу људског разумевања и комуникацију", навео је Тачи.

Тачи је истовремено поздравио одлуку косовске владе да откаже посету Вучића селу Бање у општини Србица, или како је Албанци називају Скендерај.

Тачи се на Фејсбуку огласио након што је председник Србије Вучић одустао од посете Бањи.

Фото Танјуг

13:14 - НАПАДНУТЕ ДВЕ РЕПОРТЕРКЕ

Две репортерке Дојче велеа (ДW) од којих је једна Српкиња, а друга Албанка нападнуте су данас током извештавања о блокадама путева ка селу Бање у општини Србица којима је спречена посета српског председника Александра Вучића том селу, јавио је тај медиј.

Наводи се да су репортерке ДW Сања Кљајић и Елона Елези нападнуте након што су паркирале аутомобил српских регистарских ознака код села Преказ где су се у том тренутку налазиле јединице КФОР-а.

ДW наводи да је након повлачења међународних снага, група од десетак албанских демонстраната са барикада претећи окружила репортерке, говорећи да их „провоцирају“ таблицама.

Они су тражили од Кљајићеве да покаже личне документе пошто не говори албански, како би видели да ли је Српкиња, наводи ДW.

Према речима репортерки, косовска полиција је "реаговала професионално" и држала демонстранте на одстојању док су им локални Албанци запослени на бензинској пумпи помогли да скину српске таблице и крену ка северу Косова.

ДW наводи да су и новинари Инсајдера и агенције Тањуг нападнути у близини Бања када су наишли на барикаде.

Фото Танјуг

13:19 - ЕУ ЗА РЕД И БЕЗБЕДАН ПРОЛАЗ ВУЧИЋА НА КИМ

ЕУ је изразила жаљење због отказивања посете председника Србије селу Бање и позвала све одговорне да очувају ред и обезбеде безбедан наставак посете српског председника.

”ЕУ жали због одлуке да се откаже посета председника Вучића Бањама. Позивама оне који су одговорни да одрже ред и обезбеде безбедан пролаз током дана. Пуна опредељеност очувању мира и безбедности за народ на Косову и у Србији, мудрост и мир су оно што нам је сада потребно”, поручила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.

Коцијанчић је у саопштењу навела да се посета председника Вучића одржавала у мирној атмосфери и уз пуну подршку одговорних власти, али да је маса направила блокаде на путу ка Бањама којим је требало да прође Српски председника.