ПРЕШЕВСКА Моравица. Прешевска ката или срез. Прешевски карадак. Ово су појмови које разни географи и историчари, српски и албански, помињу у бројним уџбеницима кад говоре о простору Прешева. Долине у признатим наукама - нема!

Политички термин "прешевска долина" скројен је крајем деведесетих и почетком двехиљадитих кад су терористи, уз подршку САД, покушали да отцепе Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Дугогодишњи представник Албанаца у српском парламенту Риза Хаљими годинама је рекламирао нови назив. Изборну листу назвао је "прешевска долина". А ових дана од лидера такозване државе Косово и званично се открива позадина плана - на бриселски сто преговора Београда и Приштине треба ставити и карту на којој ће три општине постати део независног Косова! Како тврде, то је, заправо, источно Косово.

Прочитајте још - КОМЕНТАР: Злочинци

Чињенице да је Медвеђа у јабланичком крају и да 98 одсто њеног становништа чине Срби, да су Бујановац и Прешево у врањском округу, да су Албанци доминантни само у Прешеву, да су ова три места неспојива у једну целину, њих не занимају. Прескочили су у образовању и делове из историјских уџбеника да су "овде све до деведесетих година 17. века живели само словенски хришћани и да су тек 1690, у време Велике сеобе Срба, почели да долазе Албанци". Дакле, никада, ни за време Турака, Прешево, Медвеђа и Бујановац нису везивани за Косово.

Бранећи паклени план, један од лидера Албанаца са југа централне Србије Рагми Мустафа моли да "Косово спасе Албанце прешевске долине од српске касапнице". Не помиње своје комшије "борце" који су били део терориста ОВК. Међу њима и оног који је себе назвао - капетан Леши. По узору на чувеног лика из филма Жике Николића који се обрачунава са балистима. И као што су прекројили Лешија, они би да кроје и долине.