ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је председник Србије Александар Вучић у Козарској Дубици српском члану Председништва БиХ Младену Иванићу показао оперативни налог из Сарајева за прислушкивање.

- Вучић је тада Иванићу рекао да то раде његови људи у Сарајеву. Извињавам се Вучићу ако ово није требало да кажем, али Иванић је у уторак тражио да му покажем доказ да Обавештајно--безбедносна агенција БиХ прислушкује функционере Српске и Србије. Вучић му је показао све и Иванић је имао прилику да то погледа и прочита и био је видно узнемирен због тога - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци, након састанка са Ивицом Дачићем, министром спољних послова Србије.

Он је поновио да је за Српску ОБА непријатељска организација, уперена против РС и српског народа:

- Нажалост, формални легитимитет томе даје кадар Иванића и других који су у Сарајеву, јер се без њих то не би могло десити. Да није тамо Срба, који су спремни да издају и да буду део субверзивних активности против Републике Српске и Србије, то се никада не би могло десити - поручио је Додик.


Прочитајте још - СЛУЧАЈ ПРИСЛУШКИВАЊА ДОДИКА И ВУЧИЋА: Српска формира своју агенцију

Он је истакао да се власти у Српској томе супротстављају, те да ће врло брзо доћи време када ће то питање бити стављено на дневни ред:

- Та служба треба да буде укинута, она не постоји по Уставу БиХ као надлежност БиХ. Раније су неке власти у Републици Српској наводно натеране да се одрекну наше службе да би се формирала служба БиХ. Ми ћемо изаћи из тог споразума, јер непријатељску организацију треба тако и третирати, а не да Срби тамо раде оперативне послове на праћењу - навео је Додик.

Коментаришући наводе да ОБА прислушкује функционере из Републике Српске и Србије, Дачић је рекао да је то непотребно јер они све говоре јавно.

- Шта то ми радимо тајно против некога? Али то показује однос - уместо да градимо однос поверења и заједничке сарадње, ми идемо толико далеко да су безбедносно-обавештајне активности усмерене на Србију. Ми ћемо се бранити на свој начин - поручио је Дачић.

С друге стране, министар сигурности БиХ Драган Мектић рекао је у среду да га је шеф тајне службе БиХ Осмах Мехмедагић "уверио да не постоји разлог због којег би ОБА прислушкивала председнике РС и Србије, Додика и Вучића".

ДОДИК ИЗНОСИ ВЕЛИКЕ ТЕЗЕ БЕЗ ИЈЕДНОГ ДОКАЗА

С ОБЗИРОМ на то да сте писали о акцији "Ушће" и да сте на посредан начин и мене у то укључили, подсетићу вас да је Заједничка парламентарна комисија за надзор над радом Обавештајно-безбедносне агенције БиХ већ утврдила да није било прислушкивања званичника Србије и БиХ, а на челу те комисије био је Додиков страначки колега Никола Шпирић. Тај документ, кодног назива "Ушће", био је последњи документ о наводном прислушкивању о којем су обавештене заједничке институције. После тога није било ништа.

Прочитајте још - Британци "слушају" Вучића и Додика?!

Ово наводи Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ, реагујући на текст у "Новостима" под насловом "Британци слушају Вучића и Додика". Он је позвао Додика или било кога другог да изнесе доказе о наводном прислушкивању.

- Тражио сам од Додика још пре два и по месеца да ми достави било какве доказе. Рекао сам и да сам спреман да откажем и гостопримство дипломатским представницима, ако су умешани у то. Никад ништа није доставио, и то је Додик - изађе са великом тезом, а никад је не докаже.

Он је упитао и зашто Додик о британским шпијунима није причао на састанку са амбасадором Фергусоном него му се најсрдачније захваљивао.