БИВШИ председник Србије Томислав Николић послао је обавештење Агенцији за борбу против корупције да је званично постао пензионер, и да ће примати 97.484 динара. Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обавестила је ову институцију да је купила двособан стан од 58 квадрата, а њен колега из Владе задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић да је пазарио нови аутомобил марке "мерцедес".

Троје функционера пријавило је током ове године промене у имовинском стању, а на основу Закона о Агенцији за борбу против корупције. На сајту институције види се и да је после реизбора на место гувернера, Јоргованка Табаковић послала обавештење да наставља да обавља ову функцију и прима плату од 535.323 динара. Измене у имовинским картама пријавили су и министри здравља Златибор Лончар и рада и социјалне политике Зоран Ђорђевић, али оне се, кажу у Агенцији, тичу података који се не објављују на интернет-страници.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ДЕМОНСТРАЦИЈЕ НА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ: Албанци протестују, не желе расељене Србе у Ђаковици

Према закону, функционер је дужан да, најкасније до 31. јануара поднесе извештај о битним променама које се односе на имовину чија вредност прелази износ годишње просечне зараде без пореза и доприноса Србији - око 600.000 динара. И они који оду са положаја морају да пријављују имовинске карте у наредне две године.

- Функционери су почели доста одговорно да се понашају и шаљу нам нове извештаје чим до промена у имовинском стању дође. Не чекају наредни 31. јануар као крајњи рок до којег морају да пошаљу новине - речено је "Новостима" у Агенцији.

Агенција за борбу против корупције

Извештај садржи податке о својини над непокретностима и покретностима (драгоцености, збирке, уметнички предмети...), депозитима, акцијама и уделима у фирмама, ауторским правима, дуговима (главница, камата и рок отплате) и потраживањима и платама.

У регистру који се налази на сајту Агенције могу се пронаћи подаци о платама функционера за јавну функцију или још нека примања, уколико их има. Наводи се власништво над становима, аутомобилима, земљиштем, бродовима, моторима као и депозити у банкама. Такође, јавно је доступан и податак о томе да ли функционер користи службени стан или од државе узима новац да га изнајмљује. Остали подаци из извештаја се не објављују и користе се само за случај покретања истраге против неког функционера.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
О заједничким пројектима влада Србије и РС у Требињу

КАЗНЕ

АГЕНЦИЈА може покренути поступак против функционера у случају да није пријавио имовину или је дао лажне податке, а на основу пријаве која може бити и анонимна. Он има право да се изјасни пред члановима ове институције. Уколико је повредио закон, може да добије меру упозорења, а могуће је и јавна препорука за разрешење.