У Драчу је данас, без присуства шефова влада Србије, БиХ и Македоније, завршен неформални скуп премијера землаља Западног Балкана, на којем су разматрана питања регионалних економских интеграција, уклањање царинских баријера и отварању нових радних места.


Домаћин скупа је био албанск премијер Еди Рама, а присутан је био комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.


Једнодневни скуп је одржан иза затворених врата и, како преносе албански медији, фокус је био на стварању заједничке визије о Стратегији европских интеграција, имплементацији и јачању регионалне економске зоне и Споразума о ромингу.


Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај искористио прилику да на заједничкој конференцији за новинаре говори о корекцији границе са Србијом и додао да Косово има своје границе које, како је рекао, треба поштовати.


"Косово има своје границе са Албанијом, Црном Гором, Србијом, Македонијом које треба поштовати. Ми поштујемо ове границе и не мислимо да нам је потребно да будемо креативни у њиховом дизајнирању", поновио је Харадинај.Прочитајте још - ПРЕМИЈЕРИ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА И ЈОХАНЕС ХАН У ДРАЧУ: Јачање балканских интеграција


На то се надовезао комесар Хан реаквши да мисли да у овом тренутку није прикладно коментарисати преговоре који су у току.


"Претпостављам да састанак у Бриселу неће бити последњи, биће још састанака и требаће времена за договор. Нисам спреман за даље коментаре. Нећемо прихватити нове чланице уколико се не реше билатерални спорови. Било какав билатерални споразум не би требало да утиче на стабилност региона", рекао је Хан.


О теми данашњег скупа, Хан је оценио да је било доста напретка у Албанији и Македонији што је довело до закључења преговора о придруживању.


"Разговарали смо о економској интеграцији и ономе што је досад постигнуто, а најважније је оно што је постигнуто. У целом региону отворено је 80.000 нових радних места", рекао је Хан и додао да је упосленост у земљама региона повећана за 18 одсто у односу на 2016, што је, оценио је, последица привредног раста и раста трговинске размене између земаја региона са ЕУ.


Рама је оценио да је приступ елиминисање царинских баријера, повећање трговинске размене, али и аспекти везани за иницијативе у оквиру групе земаља као што између осталог оснивање Центра за одрживи развој Црне Горе подржан од свих.


Црногорски премијер Душко Марковић је рекао да Подгорица поздравља споразум Македоније и Грчке као и дијалог Приштине и Београда, али да сматра да у фокусу морају бити и економске теме посебно испуњавање обавеза већ преузетих на самитима у Трсту и Лондону.


"У овој години су се десиле велике ствари за цео регион Западног Балкана. Нова стратегија Европске комисије за проширење је окидач за све нас у правом смеру. Та стратегија даје јасну перспективу региону. Али да би та перспектива била извесна ми морамо урадити све што је до нас како бисмо дошли до свих оних бенефита који проистичу из Стратегије и нашин националних интеграционих политика", рекао је Марковић.


Он је навео да је договор Македоније и Грчке велики догађај, као и да одлучно треба да подржати дијалог Приштине и Београда.


"Што скорији то бољи као и да тај договор није само у корист Србије и Косова него и целог региона", казао је Марковић.