Аустријски лист "Стандард" пише да и Европска унија, Русија, Кина, САД и Турска користе трговину и политику како би учврстили утицај на Балкану.

Наводи се да Русија не жели да Македонија уђе у НАТО и да због тога настоји да подрије историјски споразум Грчке и Македоније о решењу спора око имена. Подсећа се да је македонски премијер Зоран Заев недавно објавио да су грчки бизнисмени, симпатизери "руске ствари", покушали да подмите људе да изазову насиље у Македонији.

Бечки лист пише да су службеници руске амбасаде у Атини чак покушали да новцем приволе политичаре, пословне људе и монахе на Атосу да делују против решења поменутог спора око имена и подсећа да је Атина у јулу протерала те дипломате, након чега је и Москва покушала да протера грчке дипломате, а Атина је после тога повукла амбасадора из те Москве.

Дневник наводи да анализа инвестиција и односа показује да су државе Југоисточне Европе одавно дубоко повезане са ЕУ, при чему је и даље најјачи политички утицај Запада. Наводи се да многе земље ипак нису у ЕУ, а Русија покушава да искористи тај вакуум да би остварила утицај из геополитичких разлога.

Директор Центра за Југоисточну Европу на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер за "Стандард" каже да су то омогућили недостатак ангажовања ЕУ и амбивалентан став САД.

"Русија користи слабост других", наводи Бибер.

Он оцењује да руско деловање у Грчкој ипак сведочи о све већој нервози Москве.

Прочитајте још - Јадранка Јоксимовић: Нисмо руски тројански коњ у Европи

"У случају имплементације споразума Грчке и Македоније и нормализације односа Србије и тзв. Косова, Русија би изгубила важне адуте. Остала би им још само Босна за изазивање невоља", тврди Бибер.

"Стандард" пише да се у Босни и Херцеговини то ометање одавно и прилично снажно осећа и износи тврдњу да је Путинов најбољи вазал на Балкану председник Републике Српске Милорад Додик, који који према овом листу чини све да спречи интеграцију БиХ у НАТО или ЕУ.

Дневник наводи да је у БиХ, међутим, активна и турска влада. Наводи се да се путем медија као што су "Став, "Фактор" и новинска агенција "Анадолија", спроводи хајка на присталице проповедника Фетулаха Гулена и подсећа да је приликом најновије посете турског председника Сарајеву у мају Изетбеговић је изјавио да је Ердогана послао "Алах".

Наводи се да Турска у БиХ финансира пре свега обнављање џамија и врши културнополитички утицај, а да је Косово још подложније утицају Анкаре.

Аустријски лист подсећа да је турска обавештајна служба у марту отела у Приштини шест турских држављана блиских Гуленовом покрету Хизмет.

Прочитајте још - Лавров: Срби воле Русију и Руси воле Србију

Наводи се да Кина, која се економски интензивно ангажује, види регион у првом реду као фактор који треба да јој омогући улазак на западноевропско тржиште.

фото Канцеларија за сарадњу са медијима владе Србије