Велика Британија сматра да позиви за корекцију граница Косова и Србије могу бити дестабилизирајући, Немачка је и даље мишљења да је померање границе ризично док САД имају нешто мекши став, преноси данас Радио Слободна Европа (РСЕ).

У одговору за РСЕ, Амбасада Велике Британије у Приштини навела је данас да је нормализација односа Србије и Косова пресудна за безбедност, стабилност и просперитет обе земље, али и ширег региона.

Како се додаје, британска Влада верује да то треба да буде основа за признавање независних и суверених држава унутар актуелних граница.

"Сматрамо да позиви о корекцији националних граница могу бити дестабилизирајући", наводи се у одговору и додаје да ће Велика Британија наставити да подржава дијалог који се води уз посредовање ЕУ, с циљем свеобухватног и одрживог решења у корист обе земље.

Немачка није променила свој став по питању промена граница Косова и Србије, саопштено је данас за РСЕ из Немачке амбасаде у Приштини.

Званичници Немачке су у неколико наврата изјављивали да би подела Косова могла да доведе до стварања потенцијалних дестабилизирајућих ефеката у региону и шире, због чега је та држава категорички против поделе. То је недавно изјавио немачки амбасадор на Косову Кристијан Хелд.

Прочитајте још - Вучић: Ја сам за разграничење са Албанцима, избори и референдум можда догодине

И немачки државни министар за Европу Михаел Рот је претходно за косовске медије изјавио да немачка влада сматра да Косово и Србија треба да дођу до једног споразума уз учешће ЕУ, али је додао да је Немачка категорично против померања граница између Косова и Србије јер је тако нешто ризично.

"Државни министар Михаел Рот, као и амбасадор Хелд у различитим интервјуима су јасно изразили званичан став о дијалогу о нормализацији односа. Овим је познат став Федералне владе Немачке", наводи се у одговору Немачке амбасаде.

С друге стране, како подсећа РСЕ, у недавном одговору Стејт департмента на питање о све чешће помињаној подели и корекцији граница Србије и Косова у јавности наводи се да САД снажно подржавају дијалог Београда и Приштине уз помоћ ЕУ али и да је сада време да стране буду креативне и флексибилне.

"Решење мора доћи од њих и бити локално. Сједињене Државе су спремне да слушају и помогну странама у проналажењу договореног решења", навели су из Стејт департмента.

Прочитајте још - Тражимо неограничену заштиту за манастире

Председник самопрокламованог Косова Хашим Тачи је до сада у неколико наврата изјавио да ће у Бриселу представити иницијативу о корекцији границе Косова и Србије, што би подразумевало припајање Прешевске долине Косову, а никако поделу, размену територија или аутономију за Србе.

Разлог томе, како је казао, је захтев политичких лидера Албанаца из Прешевске долине да се тај део припоји Косову.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се залаже за разграничење са Албанцима на Косову.

"Ја се залажем и то је моја политика, за раграничење са Албанцима. То да имамо територију за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада, то је увек извор потенцијалних сукоба", рекао је Вучић новинарима у Шиду.