НА дневном реду Владе Србије ускоро би требало да се нађе план реформе наше дипломатско-конзуларне мреже, који би могао да обухвати затварање више амбасада и конзулата, али и отварање десетак нових представништава у земљама Африке, Азије, Латинске Америке, карипског и пацифичког региона.

Већ неколико месеци у оквиру Министарства спољних послова анализира се економска и политичка оправданост наших ДКП, а према нашим информацијама, при одлуци о евентуалном отварању нових "филијала" или гашењу постојећих, државни врх примениће три критеријума. То су величина наше дијаспоре, привредни потенцијали нових тржишта, и кључни - појачавање присуства у земљама значајним за одбрану Косова.

Процена нашег државног врха је да немамо амбасаде у неким за нас веома важним земљама, а које нису признале КиМ, попут Вијетнама, Венецуеле, Чилеа и Палестине, док Приштина свуда лобира за лажну државност и отвара своја представништва. Разматра се и инсталирање наших ДКП у Перуу, Гани, Камбоџи, низу афричких земаља, као и у карипском и пацифичком обручу.

Влада је још прошлог септембра донела одлуку да се поново отвори амбасада у Зимбабвеу, који такође није стао на страну Приштине. Председник Александар Вучић пре неколико дана најавио је и отварање амбасаде у Парамарибу, главном граду Суринама, који је повукао признавање независности Косова.

Прочитајте још - КАИРО ПРЕИСПИТУЈЕ РАНИЈУ ОДЛУКУ: Египат повлачи признавање Косова?

Постоје и идеје да се појача наше присуство у балтичким земљама, јер Србија нема амбасаде у Естонији, Литванији и Летонији. Било је и предлога да се смањи број наших амбасада у земљама ЕУ, али је за сада мало вероватно да ће ту бити радикалнијих резова. Једна од опција је да се у скандинавским земљама "инсталира" једна амбасада, која би покривала Данску, Шведску и Норвешку, а могуће и Финску.


МСП, фото Н.Фифић

Србија тренутно има 69 амбасада, 24 конзулата и седам сталних мисија. Последње "освежавање" наше мреже ДКП спроведено је у априлу, кад је у Требињу отворена канцеларија генералног конзулата.


РЕШЕТО И ЗА КОНЗУЛАТЕ

У ОКВИРУ реформе мреже ДКП, могао би да буде отворен и конзулат у Лос Анђелесу, јер у том делу САД последњих деценија расте број наших држављана. Није искључено ни да буду затворени неки од конзулата у региону, којих тренутно има шест. Кључ у браву могао би да буде стављен у испоставе у Мостару и Ријеци. Биће размотрено и да ли Србија треба да задржи чак пет конзулата у Немачкој.