Помоћник генералног секретара Уједињених нација за политичка питања Мирослав Јенча завршио је дводневну посету Србији, а током састанка са председником Србије Александром Вучићем потврдио је посвећеност УН искреном помирењу и промовисању мира и стабилности кроз превентивну дипломатију на западном Балкану, наводи се у саопштењу портпарола УН достављеном медијима.

Јенча је изразио снажну подршку дијалогу Београда и Приштине под окриљем Европске уније и истакао потребу за храбрим одлукама које ће довести до компромиса Београда и Приштине, што ће, како наводи, поставити историјски пример за регион и шире о изградњи заједничке мирне и просперитетне будућности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: Нека се Албанци и Хрвати братиме, нама браћа нису потребна већ...

Он је снажно похвалио допринос Србије мировним мисијама УН и изразио поштовање према вођству председника Вучића, његовој посвећености регионалној сарадњи као и подршци коју пружа реформама УН.

У саопштењу се наводи да су сарадња Србије са УН и регионални развој биле теме састанка Јенче и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

На састанку, Јенча је похвалио посвећеност Србије остваривању циљева одрживог развоја и њену подршку Глобалном договору о миграцијама (Глобал цомпацт он мигратион).

Јенча се састао и с министром спољних послова Ивицом Дачићем и они су у разговору разменили мишљења о ситуацији у Босни и Херцеговини и о односима Србије са суседним земљама.

Током посете Србији, Јенча се састао и са председавајућим Одбора за Косово и Метохију у Народној скупштини Милованом Дрецуном и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, као и са члановима дипломатске заједнице, додаје се у саопштењу.