Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је данас да свако има право да законито протестује, али да се насиље неће толерисати и, уз оцену да је јучерашњи напад на полицајца скадалозан, додао да очекује да нападачи буду најоштрије кажњени.

Прочитајте још: ДИВЉАЊЕ "ДЕМОНСТРАНАТА": Ударио полицајца песницом; Стефановић: Овакав мучки напад је недопустив

“Скандалозно је то што се догодило јуче и поред свих упозорења, молби и апела… Очигледно је да неки људи нису разумели шта је нормално пристојно и законито понашање. Напасти полицајце који су дошли да редовно обављају своју посао, људи који живе поред вас, ваше комшије из ваше опстине…, рекао је Стефановић новинарима у Арнађеловцу коментаришући напад на полицајца.

Додао је да му је драго што су полиција и тужилаштво реаговали, да су виновници

ухапшени, као и да очекује да судски поступак буде брз и ефикасан и да починиоци буду најоштрије кажњени.

Министар је поручио да напад на полицајце никада не сме да се толерише и да људи морају да се сете да они раде на најтежим пословима у заштити безбедности наше земље.

“Морамо имати нулту толеранцију на насиље према полицији и на насиље уопште, и то смо увек говорили”, подвукао је Стефановић.

МУП је саопштио да је једна особа ухапшена због напада на полицијског службеника код Лазаревца, до кога је дошло током јучерашњег покушаја блокаде Ибарске магистрале.

Он је навео да свако има право да законито протестује и изражава мишлење, али да се насиље неће дозволити, јер насиље може да роди само несто што је лоше за земљу, па уместо да се радујемо новим погонима и радним местима, ”неки су одлучили да се батином обрачунају са људима који мисле другачије”.

“Ово није земља у којој ће бити дозвољен обрачун са политичким неистомишљеницима или са људима који раде свој посао а не свиђа се некоме. Постоје закони, прописи и то мора да се увек има на уму, у Србији је могуће само законито понашање”, рекао је Стефановић.

Поновио је да постоји законит начин како се најављују јавни протести и како могу да се одрже, да не ометају и не ограничавају права другим људима, а да се остваре права људи који сматрају да треба око нечег да протестују.

Данас, подвукао је, нема протеста било какве врсте нити блокаде у Србији.

“Већина људи је схватила да то није нормалан нити законит начин. Ако неко буде покушао да се понаша незаконито, полиција ће у складу са законом реаговати”, рекао је Стефановић.

Навео је да се нада и жели да верује да се сличне ситуације и инциденти више неће догађати.

“Човек који је претучен када је изашао из аутобуса и рекао да није добро то што раде и још да буде опљачкан, да буде нападнут полицајац, да свестеник буде ударен кроз прозор, јер је желео да прође, да се заустављају мајке са децом, да Хитна помоћ не може да прође… Да ли је било шта од тога нормално? Није”, рекао је Стефановић.

Зато је, каже, већина људи схватила да таква врста понашања не доводи до резултата, а ни влада неће разговарати са било ким под притиском улице.

“Желим да верујем да смо такву врсту епизоде ставили иза нас, а да ли треба да разговарамо о свему, наравно да треба”, рекао је Стефановић.