Постоји застој у признавању је једнострано проглашене независности Косова, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић и додао да је у последњих неколико година то учинило свега пет земаља.


Истичући да Србија никада неће прихватити једнострани акт проглашења независности Косова и Метохије, он је, за ТВ Пинк, указао да су неке земље чак повукле своја признања и изразио наду да број држава које су признале Косово може да падне испод 100.


У вези с тим, Дачић је нагласио да је свака земља која има место у УН важна, те да се скоро сваки дан зове неку од земаља "да види шта раде".


"Сваки дан позовем по неку земљу да видим шта раде. Јуче са звао Маурицијус, у петак Молдавију, Нигерију", рекао је Дачић и додао да је важна јака дипломатска активност, али Србији треба и јаче лобирање у Вашингтону.


Прочитајте још: Дачић признао: Постоје притисци због Косова


Он је подсетио да је Србија већ покушавала са лобирањем у претходном периоду, да је Вук Јеремић, као тадасњи министар спољних послова лично потписао да се једној лобистичкој организацији да 100.000 долара, али да су резултати изостали, јер је та организација радила и за Албанце.


"Наш је интерес да дођемо до оних који доносе кључне одлуке у Америци. Нижи ешалон штити своју политику из 90-тих. Ми треба да дођемо до нових који су у администрацији. Од њих треба тражити да отворе врата који треба да доведу до компромисног ресења за КиМ", нагласио је Дачић.


Према његовим речима, највеће признање српској дипломатији стиже из Приштине где се свакодневно чује да "Дачић на располагању има 200 милиона долара" и да има "тим од 30 супердипломата који се тиме баве".


Дачић је додао да Србија треба стално да потенцира на седницама Савета безбедности УН да је немогућ повратак Срба на КиМ, да се стално говори колико је људи протерано.


Последњи напади на Србе говоре у каквим условима, како каже, заправо Срби живе на КиМ.


"На седницама Савета безбедности стиче се утисак да је на КиМ рај. Ово показује да је неопходно и даље присуство међународних представника", истакао је Дачић.


Прочитајте још: Дачић: Косово нема шансе да постане члан Унеска; У свету се не води хладни, већ ледени рат


Говорећи о масовној Гробници у Ђаковици, Дачић је рекао да се сумња да је ту убијена читава једна српска породица са троје деце, те да га баш занима како ће да реагују међународни представници.