Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић казао је вечерас да ће Србија сарађивати са Судом за злочине ОВК ако би постојала макар и теоретска шанса да се неко од тих злочинаца казни, али је додао да не треба имати претерана или нереална очекивања.

Ђурић је за РТС рекао да се не треба превише надати јер и ако дође до кажњавања то ће бити јер постоје одређени политички мотиви.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: OTKRIVENI POSMRTNI OSTACI NAŠIH OTETIH SUNARODNIKA NA KIM: Grobnica kod Đakovice krije tela 20 Srba?

"Да су хтели да их казне, не би их држали на власти у нашој јужној покрајини 16,17 година. Ако то буду хтели да ураде претпостављам да ће имати одређене политичке мотиве, али у сваком случају не треба да се надамо превише", оценио је он.

Коментаришући закључке држава Квинте о моделима решења питања Косова и Метохије и о томе колико Србија може да се нада, Ђурић је казао да Србија не треба да има никакве недоумице, јер се све те земље слажу у једном, а то је да је за њих Косово независна држава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  POD SUMNjOM I POLITIČARI: Prve optužnice Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK u decembru

Он додаје да се оне могу договарати само око тога "како и на који начин ће да стежу обруч и да стварају услове да терају Србију да прави уступке по питању Косова и Метохије".

"Ми смо за разговор и договор и компромис, али наметања једнострана нећемо прихватити", истакао је он.

Коментаришући став Српске православне цркве о Косову, Ђурић је казао да би "волео да је у препорукама видео више конкретних предлога решења, а не само истицање проблема".

"Видео сам да се помиње питање поделе Косова, а морам да кажем да нама нико није понудио поделу Косова и Метохије, да добијемо макар један део територије те наше покрајине. Волео бих да сви ставови буду више у контакту са стварношћу свих важних друштвених чинилаца, ако ништа друго представници наше цркве су подрзали територијални интегритет Србије, али не би било добро да стварамо атмосферу у којој ће важни друштвени субјекти једни друге на имплицитан начин сумњичити за однос према статусу Косова и Метохије јер смо сви на истој страни", оценио је Ђурић.