БЕОГРАД - Компромис не може да буде испуњавање свих жеља албанске стране, а да Срби морају да прихвате све што они желе, јер, у противном, они ће бити криви за слом било каквих разговора и преговора, рекао је председник Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са председником Одбора Бундестага за европске послове, Гинтером Крихбаумом.

Вучић је истакао да је Србија за компромис и да жели да разговара, у циљу проналажења компромисног решења.

Додао је да је питање Косова и Метохије била кључна тема њихових разговора, те да је немачком посланику указао да је Србија испунила све обавезе споразума из Брисела, а Приштина није ону једну коју је преузела.

Председник Србије истакао је и да су сви економски параметри на страни Србије, али да, ако не будемо пронашли одрживо решење за Косово и Метохију, прети опасност да се можемо вратити "на време из 2011. банкротства и тешке ситуације, када смо морали земљу да спашавамо".

Вучић је, након састанка са послаником немачког Бундестага и председником Одбора за односе са ЕУ Гинтером Крихбаумом, нагласио да је највећи део разговора био посвећен односима Београда и Приштине.

Рекао је да је са гостом говорио о нашем унутрашњем дијалогу, шта грађани Србије мисле, али и Бриселском споразуму, обавезама које смо испунили и само једној обавези коју је имала друга страна "а није јој пало напамет да то испуне".

Указао је да нам то много отежава ситуацију, нарочито после бруталног хапшења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, те додао да поред свега морамо да разговарамо.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Можемо да прихватимо компромис за КиМ, али не и понижење; Туск: Будућност Србије не кроје стране престонице

"Рекао сам Крихбауму да желимо да разговарамо, желимо компромис, али да не може бити испуњавање свих жеља албанске стране и да Срби морају да прихвате све што Албанци желе, јер би у противном били криви за неуспех. За уцене и претње нисмо спремни", поручио је Вучић.

Грађани Србије ће, како је најавио, имати прилику да се изразе "о ономе што будемо мислили да је рационално и компромисно решење".

"Да ли ћемо имати довољно храбрости и снаге да донесемо решење, али и други да са нама учетсвују у томе, видећемо. Нисам превелики оптимиста, али увек постоји нада да људи желе да гледају више у будућност него у прошлост", нагласио је он.

ВУЧИЋ: СВАКО ЋЕ НОСИТИ СВОЈ КРСТ, НЕКО ДАНАС, НЕКО У БУДУЋНОСТИ

Александар Вучић је изјавио да у декларацији СПЦ о Косову није видео шта је решење, те оценио да је став цркве, нереалан у суштини, једна "нова околност и тешка новост".

У ставу СПЦ, Каже Вучић, није видео решење, већ само то да треба да останемо у замрзнутом конфликту и чекамо боље време.

Вучић је, након разговора са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, казао да цео дан размишља шта да каже и одговори тим поводом, те да одговор, какав год смислио, не би био довољно добар.

"Прочитао сам декларацију или саопштење више пута. Све сам видео и све поштујем, само нисам нигде видео шта је решење. Да ли је решење да све негирамо, да будемо против свега, значи да имамо замрзнути конфликт и да чекамо неко боље време. Које боље време, када нас буде пет или три милиона? Када оду сви у иностранство или изгубимо становништво или сви нама побегну 50 година напред?", објаснио је он.

Вучић је истакао да нема илузије да је могуће да својом вољом изугура нешто што грађани неће.

"Грађани ће донети коначну одлуку о свему. Нашу цркву веома поштујем, а мислим да ниједна влада и председник, а волео бих да то питате патријарха Иринеја, нису помогли толико СПЦ. Ми смо доведени у веома тешку ситуацију, јер немамо сада да разговарамо о ни о чему, ако бисмо се држали онога што је СПЦ донела", подвукао је он.

Вучић је рекао да би наш одговор био, ако би се држали онога што је СПЦ рекла: "Разговора нема, ајде сви Албанци да живите у српској аутономној области".

"То је толико нереално... Не бих да кажем ниједну тежу реч, немам право ни смелости. Сви говоре о светој земљи, само нико неће на ту свету земљу да иде да живи", нагласио је он.

Казао је да сви причају о томе шта је за нас Косово, али је, примећује, за нас Косово важно када треба да ударимо неком политички шамар, а када треба конкретним делом да покажемо – онда није ништа, нажалост, констатовао је он.

Вучић је рекао да не спада у ту категорију и да њему значи Косово много, због чега се овако тешко бори, за разлику од оних који са одушевљењем прихватају нешто што је одбијање сваког решења, и то оних који су допринели једностраном проглашењу независности, који су се борили само за власт у Београду, а никада за своју земљу, који му сада држе придике.

"Ово је за нас нова околност и тешка новост. Објасните ми да ли има било ко од вас ко жели да оде да живи у Штимље или Глоговац. Покажите ми и једног Србина који би то учинио са својом децом. Када ми га покажете држите ми предавање, солите ми памет", поручио је он.

Вучић је изразио уверење да ће народ исказати своју вољу и да ће свако носитри свој крст – неко данас, а неко у будућности.ВУЧИЋ: ВАЖНО ИМАТИ МИР И СТАБИЛНОСТ


Вучић је рекао да је са Крихбаумом постигао високу сагласност колико је важно имати стабилност и мир у региону.

Обећао је да ће се Србија борити и да ће дати све од себе, али да су прилике мало теже од онога што обично наши пријатељи из Немачке мисле.

"Ми ћемо се борити за будућност нашег народа. Цитирао бих поново Бору Пекића: Не љубите земљу предака својих, већ земљу по којој ходају ваша деца. Надам се да ће у Србији довољно добро разумети колико је важно славити не изгубљене битке и жртве, већ нашу успешнију будућност", подвукао је председник.


Казао је да Крихбаум познаје одлично регион и да је искрени пријатељ наше земље, који жели добро Србији и српском народу.

Прочитајте још - Српски радник по немачким условима

"Имали смо дуг разговор данас, а теме су биле и билатерални односи. Констатовали смо да су на изузетно високом нивоу. Констатовали смо да је све више немачких компанија које долазе у Србију, да данас 45.000 људи у Србији ради у немачким компанијама, да додатним реформама можемо да привучемо још немачке инвестиције", казао је он најавивши да ће ускоро отворити даље немачке фабрике у Крушевцу, Краљеву, Чачку, а у Панчеву неке радове.

"Много тога је пред нама. Немачка је најважнији спољнотрговински пртнаер Србије. Сасвим је извесно да у наредних 30 година нико неће претећи Немачку као најважнијег трговинског партнера. То говори о значају Немачке и колико је важно да градимо односе са том земљом", подвукао је он.

Вучић је казао да Крихбаум на сваки начин подржава европски пут Србије.

"Иако је реч о строгом човеку, Крихбаум је увек био на страни европске будућности Србије и нашег народа. Ја сам му на томе веома захвалан. Мислим да добро зна да грађани Србије умеју да цене и поштују што је радио", истакао је он.

Вучић је најавио да ускоро путује у Дизелдорф, у покрајину Северну Рајну Вестфалију, где ће разговарати са инвеститорима и представљати могућности за улагање у Србију. То је, како је објаснио четврта немачка покрајина по број инвеститора који долазе у Србију, а и по вредности робе коју увозимо у Немачку.

"Остаје, што није лак посао решавање проблема КиМ. Ове године ћемо имати привредни раст међу највишима у региону и Европи. Важно је да ли ћете имати суфицит или дефицит, снижење или повећање јавног дуга. Сви ти параметри су на страни Србије, али ако не будемо пронашли одрживо решење, плашим се да се можемо вратити у 2011. годину, доба банкротства и тешку ситуацију", закључио је он.

КРИХБАУМ: ЗА СРБИЈУ ПУТ У ЕУ ЈЕ ДАЛЕК, АЛИ ИМАТЕ ПОДРШКУ НЕМАЧКЕ

Правац којим сте кренули је прави и то је мени лично важно, за Србију је пут до ЕУ далек и то сви знамо, али на том путу нисте сами, имате подршку Немачке, рекао је Гинтер Крихбаум, председник Одбора Бундестага за европске послове.

Он је на прес конференцији с председником Александром Вучићем поручио и да су пред Србијом две могућности, да се држи замрзнутог конфликта или да мисли на младе генерације и ствара им простор да своју будућност виде у Србији.

"Дошао сам овде, и радо долазим у Србију, да се и лично уверим, да саслушам, ослушнем како је овде, јер, не ослањам се само на неке извештаје из Брисела и с других места. Најбоље је на лицу места сести за исти сто, са свим деловима друштва", поручио је Крихбаум, који је најавио да га у току дана чека још пуно важних сусрета и разговора у Београду.

Прочитајте још - Јоксимовић: Немачка важан партнер Србије у процесу евроинтеграција

Данашње је разговоре оценио као конструктивне, те пријатељске и веома блиске, а доказ томе је, приметио је, у честим сусретима председника Вучића и немачке канцеларке.

Како је рекао, може да подвуче све што је Вучић рекао пре њега на овој прес конференцији о добрим односима, посебно економским везана две земље, уз опаску да су ти односи тек на почетку свог развоја.

Јер, како је објаснио, не само да има пуно немачких компанија које раде у Србији, већ су оне задовољне условима, радном снагом, пословањем и зато ће их, додао је, доћи још више.

"Све те компаније верују у будућност ваше земље, кад то не би било тако не би ни долазиле овде. Али ти су услови резултат и доброг рада претходне владе Вучића, и он, иако сада има нову функцију, наставља тим путем и то је за нас важно", рекао је Крихбаум.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Земљама Западног Балкана место у ЕУ

И тај је пут ка ЕУ нешто што се не може преокренути, наравно, ако је Србија решена да иде тим путем, поручио је.

И он је, као пре њега Вучић цитирао Борислава Пекића и као главну поруку пренео да "треба љубити земљу по којој ходају ваша деца", јер, како је приметио, важно је шта ћемо с децом, с онима који сад немају ни 18 година.

"Хоћемо ли да имамо замрзнути конфликт, то је једна могућност, али да ли је то будућност", запитао се.

Или можда, додао је, друга могућност, а то је она која даје перспективу европском региону, а то је, закључио је, и шанса за будуће генерације.

Прочитајте још - Јоксимовић: Спремамо се за ЕУ можда и појачаним темпом

Кроз одлуку о томе види се прави државник и тиме разликује од политичара, који, каже, мисли само на своју каријеру.

"Прави државник размишља на дуге стазе и зна шта је залог свему томе", приметио је.

Истина, додао је, пут у ЕУ је за Србију још далек и "сви то знамо".

"Али то није пут којим ви као Србија идете сами, имате подршку и управо Немачка вам ту подршку пружа", рекао је Крихбаум, приметивши да се то јасније може видети ако се "посматрају исечци, а не целе фотографије".

Ми, додао је, знамо како то изгледа и зато сматрамо да младима треба дати шансу овде, иначе нема ништа од тога ако нам младе генерације оду у друге земље да тамо траже своју будућност.

"За њих ми данас правимо пут, он није једноставан, али Србија ће бити сасвим другачија кад буде чланица", рекао је те додао да то значи владавину права, поузданост државних структура, а све то, закључио је, није могуће мењати од данас до сутра.

КРИХБАУМ И ВУЧИЋ О РАЗГОВОРУ ПРЕДСТАВНИКА КВИНТЕ

Гинтер Крихбаум изјавио је да не зна ништа о састанку представника земаља Квинте, на којем су, према незваничним информацијама, договорена начела за финализовање процеса решавања питања Косова и Метохије, а председник Александар Вучић је приметио да је извесно само то да све земље учеснице Косово сматрају независним.

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом писања о састанку САД са четири земље Европе о Косову, да наш интерес није да улазимо у сукоб са западним светом или било ком другим, већ да за нашу децу извучемо највећу могућу корист, због чега, каже, и апелује све време на западне земље да узму у обзир и интересе Србије.

Вучић је, након састанка са немачким послаником Гинтером Крихбаумом, указујући да се ради о писању албанских медија, истакао да се у Вашингтону јесте нешто збивало, да имамо одеђена сазнања, а шта тачно - сазнаћемо наредних дана.

Рекао је да му је драго што је целокупна јавност Србије могла да чује шта је став Немачке и западних земаља.

Сви они Косово третирају као државу, и то људи треба да знају. Мени није проблем ни јавно да кажем Крихбауму, у четири ока, током ручка и вечере, било којег састанка да ми мислимо другачије“, истакао је он.

Вучић је указао да то само говори о томе колико је наша позиција тешка.

Што се тиче сагласности коју су постигли Американци и европске земље, не морају много да се муче, јер о свему што се Косова тиче мисле исто као Албанци. Нема разлике о статусном питању. Друго је шта очекују у будућности. Ту смо ми у проблему", приметио је српски председник.

Наш интерес није, каже, да улазимо у сукобе са западним светом, било ким, већ, напротив, да земљу градимо и да за нашу децу извучемо највећу могућу корист.

"Зато све време апелујемо да све западне земље узму у обзир интересе Србије, да разумеју да не доживљамо ствари као они“, објаснио је он. Вучић је нагласио да имамо одређена права на то, и мало више права него што имају неки који су олако прихватили једнострано проглашену независност Косова.

Међутим, додао је, наша сила, снага је мала и морамо да разумемо које је наше место у свету.