ПРОТИВ сам стања замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије, јер та, наизглед реалнија опција, Србији оставља све мање простора за заштиту свог суверенитета у Покрајини. Решавање косовскометохијског проблема од суштинског је значаја за нашу земљу, истакао је у суботу председник Александар Вучић отварајући Национални конвент о ЕУ, који се одржава у оквиру унутрашњег дијалога.

Он је указао да се у досадашњем процесу унутрашњег дијалога највећи број људи, који су учествовали у њему, залагао управо за очување статуса кво и да чекамо неке боље прилике за нас у будућности.

- Иако је то већински став политичке и неполитичке јавности Србије, ја сам против таквог решења, не зато што не волим Србију, или не разумем светска кретања у глобалној политици, већ зато што смо анализирали са неким невладиним организацијама и фондовима, преко Владе и Канцеларије за КиМ, шта је то што можемо да добијемо и изгубимо - рекао је Вучић.

Закључак тих анализа је, каже, да, имајући у виду наше економске потенцијале, социјалне, демографске, демократске и све друге, протеком времена не добијамо ништа. Напротив, стручњаци су израчунали да ће у свим општинама јужно од Ибра, осим у Штрпцу, већ за неколико година албанско становништво свуда бити већинско.

Прочитајте још: Тачијев план за брисање енклава

- За нас је важно решење, па и после овако тешког тренутка по нашу земљу, у којем се показало да једна страна жели насиљем да решава проблеме и сматра да политиком свршеног чина може да доведе до решења, чији је основни циљ суштинско заузимање севера Косова и Метохије.

Он је истакао да је опредељење Приштине да по сваку цену заузме север Косова и оствари суверенитет.

И ИВАНОВИЋ ТРАЖИО ЗСО ВУЧИЋ је у суботу подсетио да је Оливер Ивановић од њега, на последњем састанку који су имали, тражио да се хитно иде у формирање ЗСО, јер Срби то треба сами да ураде, пошто пет година чекају на испуњење те обавезе из Бриселског споразума. У вези са убиством Ивановића подвукао је да неће да прихвати инсинуације и пребацивања да су за то криви Срби и мафијашке структуре. - Биће интересантно да видимо окончање тог случаја заснованог на доказима. Наши органи воде истрагу, биће интересантно да се подаци упореде и интересантно да се види у ком смеру иду истраге - нагласио је он.

- Намера им је да нас доведу до свршеног чина, на исти начин као што нас је Хрватска после "Олује" довела до свршеног чина, да се исто догоди на северу Косова и Метохије - рекао је Вучић.

Процес дијалога убудуће се може водити само по принципу: прво се испуни договорено, па се разговор наставља, рекао је председник Србије и додао:

- Свакако да ће разговори бити настављени, а на који начин и у којем формату, видећемо.

Вучић је рекао да је проблем да разговарате у петак, а да Приштина истог дана доноси одлуку да Ђурић буде ухапшен, и онда главног преговарача не само да претуку, већ покушавају да га унизе, мада су унизили само себе. Он је истакао да ћемо атмосферу која је створена хапшењем Марка Ђурића морати да превазиђемо, али и да поверења, било каквог, неће бити.

Навео је и да државно руководство Србије није спремно да буде једини учесник у компромису и сваковрсном дијалогу и да будемо једини који би требало да дамо и пружимо све, а да се друга страна, и они који су између, праве да не виде ко је суштински за компромис, а ко није.

Координаторка Националног конвента о ЕУ, Наташа Драгојловић, захвалила је председнику Србије што је Конвент позвао на састанак о решењима косовског питања и истакла да је он први председник који са њима разговара. Рекла је да га охрабрује да напише платформу за решавање тог проблема, јер је Србији потребан план, који, истиче, сви други актери "косовске драме" имају.

- Да ли су њихови планови јавни или тајни, добри или лоши, свеједно је. Само га ми немамо и понашамо се исто, и све се надамо престаће, а неће. Губимо све више људи, имовине, права, угледа, самопоуздања, шанси, прилика. Чекамо да се други промене, да се околности промене, само да ми ништа не променимо. Ако истом проблему сваки пут приђемо исто, имаћемо исти резултат, што значи статус кво - казала је Драгојловићева.

И представници Националног конвента о ЕУ, који окупља преко 700 организација цивилног друштва, противе се одржавању стања замрзнутог конфликта на Косову и Метохији. Они су у суботу, на дебати, истакли да се мора наћи решење, како би, поред осталог, Србији био отворен пут ка ЕУ.

Више од 700 организација цивилног друштва окупљено у Националном конвенту о ЕУ / Фото Танјуг


Изнели су различите предлоге, а председница "Београдског фонда за политичку изузетност" Соња Лихт изјавила је да је за друштво и земљу изузетно важно што је почео унутрашњи дијалог о КиМ јер дуго није вођен, а проблеми су "гурани под тепих". Стиче се, каже, утисак да је већина за статус кво, али како би и било другачије када је много оних који или не знају довољно или нису информисани, али и оних који "размишљају емоцијама", а оне нису "најмудрија водиља", подвукла је Соња Лихт.

ВЛАДА СПРЕМНА ДА РАЗГОВАРА

- НИСАМ срећна да видим ни САД, ни Руску Федерацију као кључне играче који ће да преламају своје интересе на овом простору. Мислим да је природно окружење Србије пре свега Европа, европске земље и да заједнички треба да проналазимо решење - казала је Јадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције, на крају састанка.

Навела је да очекује да ЕУ у будућем периоду покаже још већу одговорност у налажењу одрживих и прихватљивих решења између Београда и Приштине.

- Несумњиво је да су и Влада Србије и председник Александар Вучић показали да смо спремни да у најбољем интересу наших људи покушамо да дијалогом и на миран начин тражимо одржива решења - казала је Јоксимовићева.

О ЕНЕРГЕТИЦИ ЗБОГ НЕМАЧКЕ

ПРЕДСЕДНИК Вучић је на крају разговора констатовао да је заједнички именитељ свих излагања на Националном конвенту да треба да се сагласимо са независношћу Косова, али да је формално не признамо.

- Да видимо шта је то што можемо да извучемо за српску заједницу и да видимо шта можемо да обезбедимо за будућност Србије у ЕУ - додао је Вучић сумирајући оно што је чуо.

Он је указао да Приштина није хтела до сада да прича о имовини, ни српској, ни државе Србије, а сада хоће да разговара о енергетици и то због интереса једне велике европске силе, Немачке, и то ће покушати да наметну као питање, а да питање ЗСО и даље не буде решено.