Марко Ђурић и Никола Селаковић стигли су данас поподне, нешто пре 17.00 сати, у Косовску Митровицу како би учествовали у разговору у оквиру унутрашњег дијалога, а Ђурић је поручио да су дошли како би Србима пренели поруку да КиМ и север КиМ никада неће бити део самопроглашеног Косова или велике Албаније.


Раније је из Приштине било саопштено да им је забрањен улазак на територију Косова и Метохије, због изјава којима уносе нестабилност у стиуацију на северу покрајине.


Председник Србије Александар Вучић је на ту вест прошле седмице рекао да ће Ђурић и Селаковић свакако бити у Митровици, као што је планирано.


Њих двојицу испред Митровачког двора је дочекао градоначелник Горан Ракић.


Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су он и Селаковић данас дошли у Косовску Митровицу да са Србима са КиМ разговрају о удућности јужне покрајине и поручио да без њих нема решења за КиМ.


"Дошли смо као што смо обећали и договорили пре неколико дана. Дошли смо да вам пренесемо поруку да КиМ и север КиМ никада неће бити део самопроглашеног Косова или велике Албаније", рекао је Ђурић.


Он је истакао да је политика Србије постизање компромиса који ће значити да Србија на КиМ "треба да добије нешто".


ВУКОСАВЉЕВИЋ, ОБИШАО МАНАСТИР ЖИЧУ, НАКОН ЗАБРАНЕ УЛАСКА НА КОСОВО


Министар културе и информисања Владан Вукосављевић данас је, након онемогућавања уласка на Косово и Метохију, обишао манастир Жичу код Краљева. "Без обзира на актуелне политичке или административне границе, Министарство културе и информисања стоји на становишту да је српски културни простор јединствен и недељив, те да о сваком његовом делу држава мора да брине на једнак начин", казао је Вукосављевић, а пренело Министарство културе.


Фото: Print screen

Он је приликом посете разговарао са сестринством о реконструкцији фасаде и другим неопходним радовима уочи прославе јубилеја стицања аутокефалности Српске православне цркве током 2019. године.

Вукосављевић је казао да је "културни простор онај на коме је српски народ током дугог историјског трајања, оставио несумњиве трагове свог материјалног и нематеријалног културног наслеђа".

"Протеже се од Трста и Беча, преко Сент Андреје, Арада и Темишвара, све до Македоније, северне Албаније, до Дубровника и Далмације", изјавио је министар.

Он је рекао да ће Србија водити рачуна о сваком делу свог културног простора јер је то "дужност према прошлости и будућности".

Министру Вукосављевићу, који је у понедељак и уторак требало да посети манастире на Косову, данас је забрањен улазак на Косово и Метохију.

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли демантовао је ту информацију и казао да Вукосављевићу није забрањен улазак на Косово, али јесте спречен из безбедносних разлога само на једном граничном прелазу.

Вукосављевићу је одобрена посета преко граничног прелаза Мердаре, где га је чекао косовски протокол и обезбеђење. Међутим, он се појавио на граничном прелазу Јариње и стога није имао дозволу да уђе на тај прелаз где му из безбедносних разлога није допуштен улаз.


РОСУ ЈЕДИНИЦЕ УШЛЕ НА ЈАРИЊЕ, КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА ДЕМАНТУЈЕ!


Репортер “Новости” из Косовске Митровице потврдио је да су специјалне јединице косовске полиције РОСУ ушле на север покрајине и да су, како јавља репортер са лица места, распоређене у месту Балабан, где је скретање за манастир Бањска, на магистралном путу Косовска Митровица – Рашка, према административном прелазу Јариње.

Заменик командира Косовске полиције за регион Север, Бесим Хоти, демантовао је наводе медија.

Он је истакао да је "у питању је интервентна јединица косовске полиције из истог региона, која спроводи 'оперативни план' у вези са забраном доласка српских званичника данас на Косово и Метохију.


На питање о каквом се оперативном плану ради, Хоти је рекао: „Оперативни план који се тиче одлуке да се не одобри посета званичника српске владе“.

Прочитајте још - Приштина забранила Ђурићу, Селаковићу, Вулину и Вукосављевићу улазак на Косово и Метохију

На питање о којим се службеницима ради, Хоти каже да је, према његовим информацијама, то трочлана делегација званичника, међу њима и Марко Ђурић. Хоти није прецизирао која су друга два званичника.

Привремени органи власти на Косову и Метохију забранили су српским функционерима улаз у јужну покрајину.

После забране изречене директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу, генералном секретару кабинета председника Србије Николи Селаковићу и министру Александру Вулину, и министру културе Владану Вукосављевићу није дозвољен улазак на територију Косова и Метохије.

У МИТРОВИЦИ ПОМЕРЕН ПОЧЕТАК РАЗГОВОРА У ОКВИРУ УНУТРАШЊЕГ ДИЈАЛОГА


У Косовској Митровици је померен почетак разговора у оквиру унутрашњег дијалога због напете ситуације на северу покрајине, после одлуке приштинских власти да забране улазак на територију Косова и Метохије српским званичницима Марку Ђурићу и Николи Селаковићу, те министру Владану Вукосављевићу.

Није засад извесно да ли ће и када конференција, на којој је требало да учествују и Ђурић и Селаковић, бити одржана.

У сали Митровичког двора су окупљени гости, укључујући представнике Српске листе, као и новинари, а испред има и грађана.

Прочитајте још - Ђурићу и Селаковићу забрањена посета Косову; Директор: Албанци не могу да ме спрече

ПАЦОЛИ: КО ПОКУША ДА УЂЕ БЕЗ ДОЗВОЛЕ - БИЋЕ УХАПШЕН

Министар спољних послова тзв. Косова Беџет Пацоли, упозорио је да без дозволе нико не може да уђе на територију јужне покрајине, те упозорио да ће свако ко то покуша - бити ухапшен.

"За улазак на Косово данас ником није дозвољен, нити (Марку) Ђурићу ни (Александру) Вулин. Свако ко улази незаконито на Косово биће ухапшен ", написао је Пацоли на Твитеру.

Јетлир Зиберај, шеф кабинета министра спољних послова Косова, рекао је раније данас за Радио Слободну Европу да је министарство одбио захтев за посету директора Канцеларије за Косово у Влади Србије, Марка Ђурића и генералног секретара председника Србије, Николи Селаковићу, због њихових изјава које, како је рекао, изазивају напетост.