ЛИСТА Драгана Ђиласа "Београд одлучује, људи побеђују", која је на београдским изборима освојила 26 мандата у Скупштини града, највероватније ће наступати у три колоне.

Према нашим информацијама, Саша Јанковић и Вук Јеремић, који су подржали Ђиласа на изборима, најближи су одлуци да у новом сазиву градског парламента имају засебне одборничке клубове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Опозиција се уплела у "мреже"

Јеремићева Народна странка у првих 26 одборника на листи има седам својих кадрова, што је више него довољно за засебну групу (одборнички клуб минимум мора да има четири одборника). Ту су Никола Јовановић, Санда Рашковић Ивић, Дијана Вукомановић, Владимир Тодорић, Боривоје Боровић, Милош Павловић и Душан Раичковић.

И Јанковић и његов Покрет слободних грађана "уденуо" је значајан број кадрова у врх листе, чак њих осморо: потпредседнике покрета Ану Јанковић Јовановић, Радета Вељановског и Зорана Вулетића, као и Снежану Стиковић, Милоша Марковића, Анђелку Жунић, Наташу Медојевић и Павла Грбовића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђилас: Избори нерегуларни; Шапић: Циљ био да дођемо у ситуацију да нешто мењамо (ВИДЕО)

Левица Србије имаће два одборника - Борка Стефановића и Фериду Чустовић, синдикат Слога - Жељка Веселиновића, а Покрет за преокрет Милорада Бједова. Они немају довољно да формирају клуб, али се не зна ком јату ће се придружити. Зато Ђилас засад може сигурно да рачуна само на седам "својих" одборника, колико је његових кадрова међу 26 освојених мандата.

Како сазнајемо у Народној странци, они ће до краја недеље одржати Председништво на којем ће разматрати даље правце деловања и у Скупштини града и у вези са сарадњом са Ђиласом. Слична дебата требало би ускоро да се води и у врху ПСГ.

Ђилас, који је још током кампање зазирао од могућности да му после избора партнери окрену леђа, увелико прави "план Б" за формирање политичке партије. Ту се највише узда у окупљање незадовољних из ПСГ, али и Демократске странке, где му наруку иде њихов изборни дебакл. У табору ДС, како сазнајемо, још се нису опоравили од изборног шока, али поједини функционери сматрају да актуелно руководство мора да поднесе оставке и већ су почели да шаљу сигнале да би Ђиласа радо видели у старом јату.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И бирачи су отишли од демократа

Он је у уторак поручио да још не зна да ли ће правити партију, али је изнео став да групација која је стала иза њега на београдским изборима треба да се одржи на нивоу Србије.

Уколико дође до раскола на Ђиласовој листи, у будућем саставу Скупштине града, иако су у њега ушле само четири групације, могло би да буде најмање седам клубова. Наиме, ПУПС, који је на изборе ишао на листи СНС, такође је најавио да ће имати засебну одборничку групу. Остаје да се види да ли ће и одборници СДПС Расима Љајића имати самостални наступ.

Остали партнери с листе СНС, којој укупно припада 64 мандата, немају довољан број одборника да формирају клубове. Наиме, СПО, странци Ненада Поповића и Покрету снага Србије следује по једно место, док ће Покрет социјалиста имати два одборника.

ВУЧИЋ: ДЕЛИО ЈЕ ПЕНЗИЈЕ ПРЕ ИЗБОРА

НАЈСМЕШНИЈЕ је кад о куповини гласова говори човек који је вероватно један од двојице најбогатијих Срба, који се обогатио искључиво у политици и који је пред градске изборе исплаћивао пензије иако то није било у његовој надлежности.

Тако је председник Србије и лидер СНС Александар Вучић одговорио на Ђиласове оптужбе да је "из буџета Србије три дана пред изборе уплаћено два милиона евра Центру за социјалну помоћ", којима је, тврди, СНС могла да купи 70.000 гласова. Вучић је истакао да није срамота то што је 12.900 људи добило социјалну помоћ и да је разлика у томе и у односу на оно што је радио Ђилас више од 200.000 људи:

- Срећан сам и рачунам да ће још више да ме мрзе, а доживеће још пораза, већих пораза, резултати ће бити још видљивији. Београдски избори су показали да се људи опредељују према раду и марљивости, а не према претњама. Део опозиције не уме спортски да прими и прихвати пораз.