ДИРЕКТОР Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је данас, у одговору шефу посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулаху Хотију, да на Косову јесте почињен геноцид али да га је починила терористичка Ослободилачка војска Косова, којој припада и Хоти са свим његовим командантима.


Прочитајте још: Албански председник против поделе Космета

"Геноцид је почињен са циљем потпуног етничког чишћења и освајања наше јужне покрајине, агресијом и помоћу злочина. За почињене злочине сви команданти терористичке ОВК, пре или касније, сносиће последице пред домаћим и међународним правосуђем... Нападима и лажима неће сакрити ни избрисати чињеницу свог учешћа у тим догађајима", навео је Ђурић у писаној изјави.

Ђурић је тако одговорио на изјаву Хотија који је поручио председнику Србије Александру Вучићу да "нова одела не могу покрити злочине и геноцид", реагујући на Вучићеву оцену да је Хоти по налогу међународних званичника осудио изјаву премијера Албаније Едија Раме. ;На обележавању десетогодишњице самопроглашене независности Косова, медији су објавили да је Еди Рама казао да би Албанија и Косово требало да имају заједничког председника.

Прочитајте још: Ђурић: Подршка вишечланим породицама

Ђурић је рекао да оптужујући председника Србије за злочине на Косову, и то не само у последњем рату, већ вековима уназад, Хоти урања у блато шовинизма, екстремизма и мржње.

"Оптужити председника Србије за било који злочин над Албанцима јесте једнако неукусно и неумесно као када би неки овдашњи политичар Хотија окривио за вађење органа отетим српским цивилима. Такав начин уопштавања својствен је, међутим, само политички и цивилизацијски недозрелим особама, а пошто Хоти то верујем није, поставља се питање по чијем налогу он себе жели да представи таквим и по чијем налогу на политичку сцену враћа језик мржње и сукоба", запитао је Ђурић.

ЂУРИЋ: СРБИМА НА КОСМЕТУ НЕПРЕСТАНА ПОМОЋ

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је великом броју Срба на Косову и Метохији помоћ већ пружена после састанка са председником Србије Александром Вучићем и додаје да ће наредних дана житељима српских средина бити уручени нови контигенти помоћи.

Према његовим речима, већини људи који су били у Лапљем селу помоћ је, тамо где је било могуће, већ стигла, и она, како каже, неће престати.

"Неће бити завршено бављењем само људима који су били на том састанку, већ колико сутра и наредних дана ићи ћемо да уручимо нове контигенте помоћи", рекао је Ђурић одговарајући на питања новинара на Сајму турзма, где је отворио штанд Косова и Метохије.

Он је навео да је веома важно што су се позиву прердседника Вучића и том, како је рекао, таласу солидарности одазвали бројни грађани Србије, предузећа, појединци "и они који имају, богаташи, и они који немају ништа и који су буквално одвајајући од уста решили да допринесу нашем народу на КиМ".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Србија ће поставити питања о убиству Ивановића

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић истакао је да са Канцеларијом за КиМ почела реализација више пројеката у циљу опстанка и потенцијалног повратка оних који се на КиМ још нису вратили.

"Љубожда ће васкрснути на Ускрс, тамо ћемо завршити све куће за породице које су се вратиле", рекао је Јевтић.

Према његовим речима, у плану је да се ове године уради много више него прошле, у којој је забележен најмањи број повратника.

"Циљ је да ове године не буде испод 150 изграђених кућа, да имамо више обновљених кућа, да покренемо одређене пројекте посебно у Метохији, како би упослили младе. То ће нам бити првенствени циљ", рекао је Јевтић.

На његове речи надовезао се Ђурић, који је истакао да није лако представљати српски народ у институцијама у Приштини и није лако борити се за српске интересе тамо где смо убедљива мањина и где је, у политичком смислу, понекада и неиздрживо, "али је часно и исправно то радити".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђурић: Подршка вишечланим породицама

"Наставићемо да пружамно снажну подршку и Српској листи и свим српским изабраним представницима, најпре у њиховој борби да сачувају јединство Срба на КиМ, да раде на проиритетима, као што је повратак, развој пољопривреде у српским срединама и у борби за то да српске општине буду снажне", рекао је Ђурић.

Он је поручио Србима на КиМ да има будућности у заједништву, у мудром и разборитом решавању проблема.

Навео је да ће се свим проблемима приступати "хладне главе", размишљајући о томе како ће Срби живети на КиМ и "за пет, 10, 20 и 30 година".

"Желим да наши људи то знају - да сваки корак заједнички планирамо, водећи рачуна о њима и њиховој будућности", рекао је Ђурић и посебно се захвалио српским представницима на КиМ.

Он је још једном позвао све да посете Косово и Метохију, јер, како је рекао, ни њега посета покрајини никад не остави равнодушним, посебно сусрети са људима и контакт са нашим светињама.

"Кад год се нађем на уласку на КИМ увек се лично осетим као на капијама Јерусалима и то вам кажем као неко ко је пар година и живео у Израелу и заиста мислим да сваки наш грађанин без обзира на порекло, веру, националност, убеђења, има шта да види и научи на КиМ", рекао је Ђурић.


САД БИ ДОПРИНЕЛЕ МИРУ ДА НЕ ТРЕТИРАЈУ КиМ КАО НЕЗАВИСНО


Сједињене Америцке Државе дале би велики допринос мировном процесу и процесу помирења на Западном Балкану уколико би одустале од третирања Косова и Метохије као независне државе, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.


"Што пре САД одустану од такве политике, то ће пре сепаратисти у Приштини одустати од мита о такозваном независном Косову" рекао је Ђурић Танјугу.


Ђурићева реакција уследила је после изјаве председника привремених косовских институција Хашима Тачија да би Русија могла да одигра "веома позитивну улогу" за мировни процес уколико би признала једнострано проглашену независност Косова, јер би у том случају Београд одустао од, каже, "лажне митологије".


Директор Канцеларије за КиМ додаје и да би "САД подршком територијалном интегритету и суверенитету Србије у Савету безбедности оснажиле углед Уједињених нација и допринеле реафирмацији принципа на којима је Светска организација настала".