Генерални секретар у Министарству спољнх послова Србије и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић напустио је данас конференцију у Загребу о несталима, након што је у уводном излагању помоћник министра хрватских бранитеља Стјепан Сучић изрекао низ увреда на рачун Србије и бивше ЈНА и рекао да све зло у региону долази из Београда.

Конференција на тему "Процес ексхумација и идентификација посмртних остатака лица несталих на подручју Републике Хрватске" сазвана је с циљем убрзање процеса тражења несталих особа/лица, информисање чланова породица и шире јавности о проблемима и препрекама које оспоравају овај процес.

У току уводног излагања помоћник министра хрватских бранитеља, који уједно води Комисију заточене и нестале Владе Хрватске Сучић је уместо извештаја, који није био примерен теми изрекао бројне увреде на рачун Србије и њених органа.

Он је, између осталог, рекао да је на Хрватску извршена великосрпска агресија и да је тада бивша ЈНА окупирала Хрватске територије и, како је рекао, извршисла бројне тешке злочине.

Повод да Одаловић напусти конференцију је био када је Сучић рекао да "све зло у региону долази из Београда".

Одаловић је рекао да је срамота злоупотребљавати овакав скуп и да неће дозволити да се на овакав начин вређа држава Србија и напустио конференцију.

У телефонској изјави за Танјуг Одаловић је објаснио да првенствено није у реду да се овакви скупови злоупотребљавају јер смо овде да решава о судбину несталих лица.

"Острашћеност са којом је председник Комисије говорио о Републици Србији је била толико изражена да је присуствовање таквом скупу чији је он ипак био домаћин било понижавајуће", рекао је он..

Истакао је да Србија и даље остаје апсолутно посвећена решењу судбини несталих лица и то сматра својим приоритетом.

"То је хуманитарно, цивилизацијско али и политичко питање које се сигурно неће решавати оваквим ставовима званичника Републике Хрватске", казао је Одаловић.

СУЧИЋ: А МЕМОРАНДУМ?

Помоћник министра бранитеља Стјепан Сучић изјавио је, по завршетку тематске конференције о несталима, коју је представник Србије Вељко Одаловић напустио због увреда изречених на рачун Србије, да је његова реченица да "свако зло долази из Србије" извучена из контекста, али и да је познато да је "идеја велике Србије и Меморандум САНУ кренуо из Београда и да су сви ратови на подручју бивше Југославије последица те идеје".

"Али, исто тако сам рекао пошто је трећина територија Републике Хрватске била окупирана четири године, а један део и шест година до мирне реинтеграције, углавном, све те велике и појединачне гробнице су се налазиле управо на тим просторима. Ту су параметри које, као војник, са сигурношћу могу претпоставити, али с обзиром на то да имам и информацију, све се налази у архивима Републике Србије", рекао је Сучић, пренела је ХИНА.

Државни секретар у Министарству спољних послова и председник Комисије за нестале Србије Одаловић је раније данас напустио конференцију због низа увреда које је Сучић изрекао на рачун Србије и бивше ЈНА у уводном излагању.

Упитан да објасни своју изјаву да свако зло долази из Србије, Сучић је рекао да "ако се извади једна реч или реченица из контекста..., кад кренемо у причу мора се знати ко је започео рат и где се водио".

Рат се, каже, није водио на територији Србије "а у сваком су рату они (Србија) били".

Поновио је да је идеја о стварању "велике Србије" и одузимању Хрватима природног и историјског права утемељена у закључцима Меморандума САНУ и да је пројект кренуо из Београда.

На Одаловићеву изјаву да Србија нема захтев за било коју познату локацију или гробна места и појединце за које нису дали одговор, Сучић је рекао да се то односи на гробове у Србији, а да Хрватску занимају примарне гробнице на просторима који су, како каже, били окупирани четири, односно шест година.

Сада је, казао је, "најлакше ставити се у контекст Србије и рећи ''немамо информација о никаквим гробиштима''".

Запитао је, преноси ХИНА, зашто неко негира чињенице, ако он сматра да је кључ решења у Србији и да износи аргументе.

"Морамо се погледати у очи и прихватити чињенице и околности које су се догађале у Домовинском рату и без обзира на проток времена не треба ништа заборављати. Зна се да је Домовински рат био одбрамбени и да је негде неко однекуда дошао и желео Хрватима одузети природно и историјско право на стварање државе и догодило се што се догодило.Војно редарствена акција Олуја била је часна операција у којој је окупирани историјски простор Хрватске врати у државне границе", рекао је, између осталог, Сучић.