СТРАНКА Вука Драшковића постала је "жртва" сопствених принципа и готово да се нашла на улици. Они ових дана излазе из просторија које је СПО користио две деценије у београдској Кнез Михаиловој 48, јер их је држава вратила старим власницима, а познато је да је ова странка била међу најгласнијим заговарачима усвајања Закона о реституцији.

На поменутој адреси, засад, остао им је део канцеларија, али седам-осам просторија, међу којима и Драшковићев кабинет и салу у којој су држали конференције, више не могу да користе. Па ни мокри чвор.

Заменик председника СПО Александар Чотрић каже, за "Новости", да је странка у овом процесу сарађивала са Агенцијом за реституцију и наследницима и да траже нове просторије:

- Ни најмање се не кајемо што смо "гурали" да Закон о враћању одузете имовине стигне на ред, јер неправде из времена комунизма треба исправити, па чак и ако смо ми "губитници".

У Агенцији за реституцију нам објашњавају да је њиховим решењем, које постало правоснажно 14. септембра прошле године, старим власницима враћено право својине над око 250 квадрата и да је дат налог да могу да уђу у посед. Ових 250 квадрата чини половину простора на првом спрату зграде, а за једну осмину пословног простора на овој адреси још није донето правоснажно решење. Три осмине и даље спадају у државну својину и за њих никада и није било захтева за реституцију. Такође, у Агенцији нам кажу да је СПО простор користио - бесплатно.

У породици која је наследила простор у Кнез Михаиловој, кажу, за "Новости", да очекују да што пре уђу у посед, али и да желе да буду фер према досадашњим корисницима. Иначе, предратни власници били су Марко и Душан Танасковић, који су се бавили текстилом и који су пословни простор наследили од родитеља. Једна од њихових наследница је Љиљана Танасковић Чадеж, мајка Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије.

На сајту Куће легата стоји да је "кућа у Кнез Михаиловој број 46, заједно са зградама број 48 и 50, ретко сачуван јединствени спојени блок зграда, карактеристичан за архитектуру седамдесетих година 19. века".


ДЕМОКРАТЕ ОТИШЛЕ ИЗ КРУНСКЕ

У СЛИЧНОЈ ситуацији као СПО, пре две године био је и ДС, који је тада морао да напусти вилу у Крунској 69 јер је она враћена Роберту Божићу, наследнику инжењера Добривоја Божића, коме је кућа одузета национализацијом 1946. године.