ПРИСЛУШКИВАЊЕ и тајно праћење лидера Демократске партије Срба Ивана Стоилковића, посланика Скупштине Србије и новинара Мирослава Лазанског, као и припадника БИА Горана Живаљевића, за време недавних немира у Скопљу, организовали су амерички обавештајци - сазнају незванично "Новости".

До ове информације, оперативним радом, дошле су наше безбедносне службе, а циљ мисије, коју су по налогу из САД спровели македонски обавештајци, био је да се Београд посредно увуче у политички рат код јужних суседа, иако је званични државни курс био да се не опредељује између Зорана Заева и Николе Груевског и да се тежи мирном решењу.

- Зато су и изабрали поменуту тројицу, чије се личне симпатије и наклоности ка појединим политичким опцијама никако не могу сматрати званичним ставом државе Србије. Али, објављивањем транскрипата прислушкиваних разговора желело се управо супротно - напомиње саговорник "Новости".

Подсетимо, у јавности су се недавно појавили транскрипти разговора Стоилковића и Живаљевића, у којима припадник БИА обавештава лидера македонских Срба да ће преко Лазанског спроводити медијску пропаганду у Македонији у корист Груевског.

- Сакупљени докази показују да је уз посредовање Живаљевића и Стоилковића у марту 2017, новинар и војно-политички коментатор и члан парламента из владајуће СНС Мирослав Лазански доведен у Македонију са циљем да се промовишу руска политика и Груевски, али и да се бори против уласка Македоније у НАТО - наводи се у извештају македонске тајне службе.

Лазански за наш лист не искључује могућност да су у прислушкивање умешане америчке службе:

- То за мене није ништа ново. Стране службе ме прате већ 40 година. Немам никакав проблем са тим. Проблем је, међутим, што су прислушкивали Стоилковића који је народни посланик и немају право да прате његове разговоре без скидања имунитета. То је кривично дело у свакој земљи.

КОМПРОМИТАЦИЈА ПРОСРПСКИХ СНАГА

СТОИЛКОВИЋ за "Новости" каже да је циљ операције био компромитовање просрпских политичара у Македонији, као и БИА:

- Ефекат је био супротан. Компромитована је македонска служба, јер Американци већ дуго држе комплетан обавештајни систем Македоније. Није први пут да прислушкују и записе објављују. Њихова намера је да дискредитују све заговорнике добрих односа Србије и Македоније.