ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ данас је из клупа Народне скупштине позвао председника Републике Томислава Николића да помилује осуђеног убицу премијера Зорана Ђинђића, Звездана Јовановића.

Користећи термин за посланичка питања, Шешељ је од Николића затражио обавештење "зашто до сада није издао акт о помиловању Звездана Јовановића, иако сви озбиљни правници, све судије, сви тужиоци, сви адвокати у Србији сматрају да је он осуђен на најтежу казну робије без икаквог релевантног доказа".

Ово није први пут да Шешељ тражи слободу за Ђинђићевог убицу, а данас је затражио и да се помилују сви грађани Србије и сви Срби који су осуђени за ратне злочине, зато што је "комплетно Тужилаштво за ратне злочине било у рукама америчке амбасаде".

Расправа о Звездану Јовановићу почела је оштром полемиком коју је иницирао посланик ДС Балша Божовић питањем министру полиције Небојши Стефановићу зашто дозвољава да "Јовановић кадрира у полицији". Он је оптужио Стефановића да је по Јовановићевом захтеву казнио полицајца Далибора Карановића који је привео његовог сина. Гојковићева је прекинула његово излагање, уз образложење да је предалеко отишао и да нема право да вређа министра.

Божовић је касније, у холу, негодовао зато што је он прекинут док је лидеру радикала дозвољено да говори о помиловању Јовановића, "иако знамо због чега је на робији".

Звездан Јовановић, Фото Н.Фифић

Министар полиције Небојша Стефановић назвао је приче о наводним притисцима Јовановића на њега лажима и позвао политичаре да се не мешају у истраге.

Скупштина је данас, иначе, одбила да у дневни ред уврсти иницијативу за смену председнице парламента Маје Гојковић, због чега су посланици опозиције негодовали.


КЊИГА ГОВОРА

РАДИКАЛИ су данас у холу парламента делили књигу скупштинских говора шефа посланика СНС Александра Мартиновића, из времена када је он био посланик СРС. Књигу су назвали "Како сам газио Тому и Вучића", а на насловној страни је увредљива фото-монтажа с Мартиновићевим ликом. Шеф посланика напредњака није желео да коментарише потез бивших страначких колега.