ОСЛОБАЂАЊЕ Рамуша Харадинаја, како се процењује, доводи Косово на корак до ванредних парламентарних избора, а самим тим и до даљег одлагања дијалога са Београдом који се води у Бриселу, јер се ови разговори по правилу "замрзавају" за време изборних кампања.

Према речима премијера Александра Вучића, већ је спремљен политички сценарио који предвиђа довођење најрадикалнијих политичара на власт у Приштини, "како бисмо ми били натерани на уступке".

- Кадри Весељи треба да буде премијер Косова, а Рамуш Харадинај његов заменик - рекао је Вучић.

Аналитичар Душан Јањић, оцењује за "Новости" да ће пуштање Харадинаја на слободу имати за последицу ефекат јачања "свеалбанске солидарности", и то не само на КиМ, већ и у Албанији, а који ће се одразити на јачање његове странке (Алијансе за будућност Косова). То може довести до ванредних парламентарних избора већ 28. маја или 4. јуна.

- С обзиром на то да је на предлог опозиције владајућа коалиција прихватила да се блокира дијалог до пуштања Харадинаја на слободу, сада је могуће да Тачи и Мустафа договоре са Рамушем Харадинајем да се пре времена иде на биралишта, јер тако сви добијају. Тачи и Мустафа неће ићи у Брисел на разговоре са Београдом, за шта им опозиција све време приговара, а Харадинајева странка добија поен јер те изборе тражи већ годину - наводи Јањић.


ОД ОВК ДО ШЕФА ПАРЛАМЕНТА

КАДРИ Весељи је потпредседник ДПК, странке Хашима Тачија и тренутно је на функцији председника косовског парламента. Пре тога је био на челу Косовске обавештајне службе и, како пише на сајту Скупштине Косова "једна је од главних личности ОВК".