ВЛАДА сматра да је одлука срамна, скандалозна, противправна и апсолутно неправична, а више од свега политичка, рекао је премијер Александар Вучић на прес конференцији након ванредне седнице владе посвећене одлуци француског суда и најавио протестну ноту Француској и позив амбасадору Србије на консултације.

Вучић каже да одлуку француског суда нико нормалан не може да разуме, јер нема образложења зашто није прихваћен захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја. Он је затим навео четири тачке образложења одлуке суда, поменувши као посебно спорне трећу и четврту. Под тачком један суд је констатовао да су услови за разматрање основног захтева за екстрадицију од 6.1. 2017. испуњени, што, каже, значи да је Србија доставила документацију у складу са захтевом.

У тачки два образложења одбацује се поднесак од 1. 3. 2017. достављен од дрзаве подносиоца, иако су, приметио је премијер, на томе они инсистирали да би могло да се утврди да ли имамо нове цињенице, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хаског ад хок трибунала. У тачки четири суд, истакао је Вучић, саопштава да је утврдио да би изручење могло да има изузетно тешке последице по Харадинаја.

"Па нисмо га звали на чоколаде и бомбоне, него да одговара за злочине", приметио је Вучић.

Вучић је рекао да су данас победили злочинци, а да је обавеза Србије да због убијених и жртава настави своју борбу.

ПРОТЕСТНА НОТА ФРАНЦУСКОЈ Србија ће Француској упутити протестну ноту због одлуке суда у тој земљи да не изручи Рамуша Харадинаја и позвати свог амбасадора из Француске на консултације у Београд, најавио је премијер Александар Вучић. Он је рекао да ће упутити најоштрију протестну ноту Француској, јер се ради о највишим моралним и правним принципима и о томе да ли неко поштује суверену земље или штити злочинце. Рекао је и да је ступио у контакт са амбасдорима више земаља, те да ће се у 16.30 сати чути са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим. Најавио је и да ће у наредним данима упутити писмо и свим чланицама УН у којем ће навести правна образложења, али и одговоре на политичке одлуке.


ЧЕТИРИ ТАЧКЕ ОБРАЗЛОЖЕНјА СРАМНЕ ОДЛУКЕ СУДА У КОЛМАРУ

У образложењу одлуке француског суда наведене су четири тачке којима се суд руководио у одлуци да не изручи Рамуша Харадинаја Србији, а саопштио их је на прес конференцији премијер Александар Вучић.

То су:

1. Суд констатује да су у размотрању захтева од 6. јануара 2017. испуњени сви услови, што значи да је Србија доставила документа потребна за тај случај.

2. Одбацује се поднесак од 1. марта 2017. државе подносиоца, тражен иначе да би се проверило да ли Србија има нове чињенице и исказе, а не само оне које су већ узете у разматрање приликом пресуђивања Хашког ад хок трибунала.

3. Рамуш Харадинај није сагласан да буде изручен.

4. Суд је утврдио да изручење Рамуша Харадинаја подносиоцу захтева може да има изузетно тешке последице по њега.


МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ: НЕТАЧНИ НАВОДИ СУДА У КОЛМАРУ


Министарство правде саопштило је да нису тачни наводи суда у Колмару, који је данас одлучивао о захтеву за изручење Рамуша Харадинаја, да Србија није испоштовала процедуру и нагласило да је Србија у потпуности испоштовала све процедуре и захтеве, што је и суд потврдио у изреци пресуде - да су испуњени услови за разматрање захтева за екстрадицију, који је Србија доставила у јануару.

То значи да је у потпуности испоштована процедура која је прописана Европском конвенцијом о екстрадицији и да је Србија уз Захтев за изручење доставила и Решење о спровођењу истраге, Решење о одређивању притвора, као и Наредбу о издавању потернице. Наведени документи су било довољни да француски органи и на основу тога утврде да су испуњени сви неопходни услови потребни за изручење Рамуша Харадинаја, указало је Министарство правде,

Министарство истиче да се Наредба о проширењу истраге од јануара 2017. године, која је донета и прослеђена суду у Колмару, односи на исти предмет којим се терети Рамуш Харадинај за ратне злочине почињене на КиМ и представља саставни део првобитне истраге (и истрага и проширење истраге представљају делове једног истог поступка).

Са друге стране, каже се у саопштењу, потерница за Харадинајем, која је расписан 2004. године, обухвата и проширену истрагу, самим тим што наредба за проширење истраге представља део једног истог предмета, што је указано и достављено суду, по њиховом налогу из марта ове године.

Министарство правде указује да је суду такође доставило и додатну документацију која не представља допуну Захтева за изручење, већ објашњење да се Рамуш Харадинај не терети за иста дела пред српским органима, као што се процесуирао пред Хашким судом.

Подсећа се да је Харадинајева одбрана истицала да је против Рамуша Харадинаја већ правоснажно окончан поступак пред Хашким судом и да је ослобођен свих оптужби за које му се наводно поново суди пред српским органима.

Управо појашњење које је Србија проследила потврђује да се пред Тужилаштвом за ратне злочине против Рамуша Харадинаја води поступак за догађаје који су се догодили у јуну 1999. године, а који нису били обухваћени поступком пред Хашким судом, где му се на терет стављају догађаји из 1998. године, нагласио је Министарство.

Иако је наведена документација благовремено достављена, суд у Колмару је одржао још једно рочиште почетком марта, на којем је додатно затражио од Србије да достави одговоре у вези са изменама кривично-правног система Републике Србије (појашњење новог Закона о кривичном поступку, тужилачке истраге, као и делова Кривичног законика, који се односе на прописане максималне казне за дело стављено на терет, као и рокове застарелости за кривична дела ратни злочини), што је Србија и доставила.

У сваком случају, Србија је, уз сво поштовање како домаћих тако и међународних процедура о екстрадицији, доставила сву потребну документацију и више него довољно потребних доказа и чињеница, да француских суд у Колмару донесе позитивну одлуку и дозволи да Рамуш Харадинај буде изручен Србији, истакло је Министарстви правде.


НЕЋЕМО ПРЕКИДАТИ ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ СА ФРАНЦУСКОМ, АЛИ..


Нисмо планирали да прекидамо дипломатске односе са Француском, али је јасно да данашња одлука суда у тој земљи не утиче повољно на односе две земље.


"Не желим да угрозим стабилност Србије и њену будућност било каквим хитним или хитрим потезом. Ово је највиши степен нашег протеста, пред отказивање гостопримства француском амбасадору. Мислим да смо нашли праву меру и најбољи начин да то урадимо", рекао је премијер Вучић.

фото Г.Ч.

Србији важно да има односе са Француском, али је на нама да пошаљемо јасну поруку шта мислимо о одлуци суда те земље о одбијању захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја.

Он је истакао да сада постаје бесмислено уопште разговарати о потписаним документима о сарадњи и стратешком партнерству две земље.


СРБИЈА НЕЋЕ МЕНјАТИ СПОЛјНУ ПОЛИТИКУ И НАСТАВИЋЕ ЕВРОПСКЕ ИНТЕГРАЦИЈЕ


Премијер Александар Вучић поручио је данас да Србија, после одлуке о неизручењу Рамуша Харадинаја, неће мењати своју спољну политику и да ће наставити европске интеграције.

"Ма колико да ми је тешко и да сам данас био и љут и огрочен и разочаран, поносан сам што живим у Србији и имам част да водим владу која се политици одобравања и подстицања злочина супротставља на најснажнији начин и наставиће то да ради", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се политика Србије не мења из дана у дан, да је Србија на европском путу, те да жели најбоље односе са Русијом и Кином. Премијер је рекао да ће наша држава, поред свих мера, наставити да гони све који су починили ратне злочине, а грађанима је поручио да ходају уздигнута чела:

"Данас нисмо ми поражени, нити понижени, већ они који су доносили такве одлуке".

Вучић је истакао да је ратни злочин кривично дело које не застарева ни по српским законима, а ни по међународним нормама.

фото З.Јовановић

ЛУНАЧЕК: СРБИЈА ДА ПОВУЧЕ ЗАСТАРЕЛЕ НАЛОГЕ

Потпредседница Европског парламента и известилац за Косово Улрике Луначек поздравила је одлуку о пуштању Рамуша Харадинаја и позвала ЕУ да утиче на то да Србија повуче "застареле налоге за хапшења", као услов за наставак бриселског дијалога.

"Постојање застарелог међународног налога за хапшење издатог од стране Србије из 2004, која тренутно под покровитељством ЕУ води дијалог са Косовом, потпуно је неприхватљиво", каже она.

Харадинају је било суђено два пута и 2008. и 2012. године је пред Међународним судом у Хагу ослобођен оптужби за ратне злочине, стоји у саопштењу Улрике Луначек.

Она је позвала високу представницу ЕУ Федерику Могерини и свих 28 држава ћланица ЕУ, посебно оне 23 државе које су признале Косово, да јасно поруче Србији да би застарели налози за хапшења требало да буду повучени.

"Ово је важан услов за наставак дијалога Београда и Приштине, који се одвија под покровитељством ЕУ и по принципима добросуседских односа", закључила је Улрике Луначек.