У СВИМ разговорима са представницима међународних организација, ЕУ и ОЕБС, добио сам уверавања да се они противе прекрајању граница и уједињавању територија - каже Зоран Станковић, председник Координационог тела за југ Србије.

Станковић сматра да су претње Едија Раме и Хашима Тачија око уједињења Албаније и Косова, а на које се надовезао председник СО Бујановац Јонуз Муслију, покушај да се мирна ситуација претвори у кризну и да се изазове напетост.

* Може ли држава да реагује бар на поруке Муслијуа који је "велику Албанију" замислио све до Ниша?

- Он је функционер Републике Србије и то двоструки. Прима плату и као председник СО Бујановац и као први човек Националног савета Албанаца. Зато најпре треба видети да ли је у сукобу интереса. И надлежна министарства треба да разговарају са њим и да виде какве су могуће санкције.

* Како се овакве запаљиве изјаве "примају" на терену?

- И председник Албаније Нишани, у Бујановцу је поручио својим сународницима да су они грађани Србије и да подлежу њеним законима. Муслију провоцира, а добио је исувише велики простор у медијима.

* Али, изјава је опасна...

- Њега треба третирати као локалног функционера и применити законе. Кад је реч о Рами, онда највиши функционери треба да се обрате међународној заједници, ако треба и Савету безбедности.


АЛБАНЦИ ДА СЕ ИЗЈАСНЕ

* КАКВЕ су могућности да Муслију бар политички одговара?

- Они који су га изабрали треба да се изјасне да ли подржавају ово што ради. А Координационо тело ће наставити да помаже угроженима у три општине, који не треба да трпе због његових изјава.