ПОДРШКА Ивице Дачића, Иштвана Пастора и Муамера Зукорлића донела је Александру Вучићу око 170.000 гласова више него што је имала коалиција коју је он предводио на парламентарним изборима прошле године. То значи да је отприлике сваки трећи гласач Вучићевих политичких партнера одговорио на позив својих лидера и дао му глас.

До ове рачунице долази се поређењем гласова које су странке владајуће коалиције освојиле на парламентарним изборима и оних које је Вучић добио у недељу. Сада већ изабрани председник, према тренутним подацима РИК, са 96,7 одсто обрађених бирачких места, има 1.938.854 гласа или 55,02 процента. Ако се претпостави да је и на остатку бирачких места добио сличан проценат, у коначном збиру он ће изаћи на око два милиона гласова. Овај резултат бољи је за 150.000-170.000 гласова у односу на онај који је Вучићева коалиција освојила прошле године.

Ипак, потпуни потенцијал који је носила подршка СПС, СВМ и БДЗ није испуњен јер су ове странке лане у збиру имале око пола милиона гласова, а заједно са резултатом СНС, то је износило чак око 2,3 милиона.

Немогуће је утврдити која је од ових странака у коликој мери допринела Вучићевом убедљивом тријумфу. На основу детаљне анализе по градовима, може се, између осталог, уочити да је Вучић остварио одличан резултат у мађарским срединама, па је јасно да је добар део Мађара одговорио на Пасторов позив.

И Бојан Клачар, из ЦеСИД-а, каже да груба рачуница показује да је за Вучића гласало тек око 35-40 одсто бирача из "резервоара" два највећа коалициона партнера.

С друге стране, сматра Клачар, ДС је знатно допринела изборном скору Саше Јанковића:

- Демократе су уложиле инфраструктуру и велики број њихових симпатизера дао је глас Јанковићу. У случају Вука Јеремића, проценат гласова који је добио захваљујући подршци СДС Бориса Тадића и још неких политичких актера је занемарљив.

Тачан допринос демократа, међутим, такође је тешко утврдити. Извесно је само да је Јанковић у коначном збиру освојио око десет одсто више него коалиција око ДС годину дана раније. У апсолутним бројкама то је готово 350.000 гласова више.

Упада у очи и то што је лидер ЛСВ Ненад Чанак иоле значајнији резултат, осим у Војводини, постигао у општинама на југу са великим процентом Бошњака, што се може објаснити чињеницом да дели посланичку групу са СДА Сулејмана Угљанина.

ЛИДЕР СНС УБЕДЉИВ И У ЗЕМУНУ

УПРКОС томе што се у изборној ноћи из штаба Саше Јанковића чуло да је кандидат власти у Земуну био другопласиран, резултати показују да је Вучић био убедљив и у тој општини. Он је у Земуну освојио 42.255 гласова, односно 47,34 одсто изашлих.