ИЗЈАВЕ шефа дипломатије око назива државе Македоније изазвале су буру у Скопљу, али су коначно довеле до "опуштања" односа са Атином, који су последњих година били затегнути.

Најава заокрета у политици Београда према Скопљу, односно Дачићева порука да ће Србија у билатералним односима са Македонијом употребљавати уставно име ове државе, али да ће мултилатерално користити назив који се употребљава у ЕУ и УН - Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ) - буквално је наишла на одушевљење званичне Атине.

Према нашим информацијама, Грци су дипломатским каналима већ послали поруке српским властима да је ова одлука дочекана са великим одобравањем и да је дошла у идеалном тренутку - уочи посете премијера Алексиса Ципраса Београду, планиране за крај јануара.

Порукама Дачића, које су у Македонији протумачене као дипломатски скандал, у грчкој јавности дат је велики публицитет. А информација је објављена у ударним терминима телевизија и на насловним странама водећих новина.

Дачић је уочи Нове године поручио да је Србија за мир у региону, али да неће дозволити да буде понижавана и да ради у корист своје штете. Као пример, између осталог, навео је и то да је Србија признала уставно име Македоније, иако је тиме наљутила Атину, а да је од Скопља као "захвалност" добила признавање независности Косова и гласање за чланство Приштине у Унеску.