ИЗ Србије су припремане нелегалне активности против Црне Горе и имамо непобитне доказе да овде постоје групе које су пратиле премијера Мила Ђукановића.

То је открио вечерас председник Владе Србије Александар Вучић, после седнице Бироа за координацију служби безбедности, на којој је обелодањено и да поједини наши обавештајни функционери достављају поверљиве податке Управе криминалистичке полиције припадницима служби моћних иностраних земаља.

Те две важне безбедносне теме - криминалне акције уперене против званичне Подгорице и одавање службених тајни страним агентима - биле су доминантне на састанку државног врха са представницима домаћих обавештајних агенција.

Премијер је на конференцији за новинаре рекао да криминалци који су високотехнолошким методама пратили Ђукановића немају везе са ухапшенима у Црној Гори:

- Одређене особе пратиле су путању кретања председника Владе Црне Горе и сваке секунде су обавештавале друге особе, које је требало да поступе по томе.

Вучић је навео да Србија има чврсте материјалне доказе за те тврдње, па чак и паре.

- Око 125.000 евра смо узели, униформе и разне друге ствари, и то се налази у поседу државних органа Србије. Онај ко мисли да ће Србија на било који начин да учествује у некаквом злочину или да постоји претња убиства страних званичника, нећемо гледати да се понавља некакав "случај Багзи", тај се грдно преварио. Особе које су припремале нелегалне активности у Црној Гори под контролом су државних органа у Србији, а Црна Гора је о томе обавештена.

Вучић је додао и да у цео случај нису уплетени ни политичари из Србије, нити из Црне Горе, већ да је реч искључиво о криминалцима.

Премијер је открио и да је високи функционер Управе криминалистичке полиције одавао све информације страним службама и да се поводом тога управо води поступак.

- Све што радимо у криминалистичкој полицији те службе добију на "флешу". Имају тачне податке кога и у ком тренутку гонимо. Имам трансфер блама када видим како наши људи раде незаконито за странце. Стидим се због њих. Пресвлаче се по хаусторима, навлаче капуљаче и по парковима се састају.

Вучић каже да је појачано деловање страних служби и са истока и са запада и да је наша земља успела те акције да неутралише:

- Надлежни органи успешно су едвидентирали низ обавештајних активности уперених против интереса Србије, као и починиоце и прекршиоце тих дела. Србија ће, без обзира на цену коју ћу лично да платим, процесуирати све који дају оперативе податке службеницима страних амбасада. Ти људи не заслужују да раде за Србију и за државне органе. Прво нек одговарају, па нек иду у те земље и нек причају шта хоће против своје Србије.

Премијер је рекао да овим акцијама улази у ризик и да ће имати многе проблеме у наредним месецима, пошто брани независност и суверенитет своје земље:

- Сви ти који нам узимају податке су много већи и јачи од нас. И знам да ову нашу борбу могу да воде само велике државе. Ми смо мали, али смо велики по томе што бранимо закон и морал. Не дам да цуре службене информације УКП. И спреман сам да сносим ризик такве државне позиције. Није ми важно колика ће бити цена. Знам да ће сада да се отвори одједном пет хиљада разних афера и то само само зато што са штитио независност и безбедност Србије.

ЈЕ ЛИ ПОМОЋ СИРИЈИ ЗЛОЧИН?

На питање да ли је трпео притиске због хуманитарне помоћи грађанима Сирије која је отпремљена уз помоћ Русије, Вучић је одговорио:

- Тежак сам човек и мене нико не притиска. Чујем да се неки изокола распитују, али не знам шта хоће. Страшан злочин смо починили што смо ћебад и лекове послали тим људима. Да је мене неко нешто питао, рекао бих му: "А дивно је да узимате податке УКП, а не знате да кажете извини". Смејао бих им се у лице и питао их шта раде са нашим фасциклама. А труде се да, користећи неке податке, измисле како је Жандармерија учествовала у Савамали. Па срам их било.

НИ ДУКАТ НИСАМ ЗАРАДИО

ПОВОДОМ оптужби Зорана Чичка да је уштедео новац у швајцарској банци, премијер је одговорио:

- Нека ми тај бивши јуловац нађе 50 евра, а не пола милијарде евра, у било којој банци у свету и одмах се склањам. Имам само малу уштеђевину коју сам пријавио, а ни дукат нисам зарадио од 2012, од када смо на власти. Јуловац, седи, пронађи банку, ал' пре тога реци одакле теби паре.