ПРИШТИНА - Хашим Тачи почео је свој петогодишњи мандат на месту преседника Косова полагањем заклетве у косовском парламенту пред посланицима и међународним представницима.

Седници су присуствовали и посланици Листе "Српска", док су посланици опозиције, који су били против избора Тачија за председника, бојкотовали седницу.

Тачи је на месту шефа државе заменио досадашњу председницу, Атифету Јахјагу. Свечана инаугурација одржаће се у петак.

Тачи се заклео да ће „све своје снаге посветити очувању независности и суверенитета и територијалног интегритета Републике Косово на њеној територијалној целовитости, обезебеђењу људских и грађанских слобода и права, поштовању и заштити Устава и закона, очувању мира и добробити свих грађана Републике Косово“, пренео је РСЕ.

Учлањење у међународне организације, пријатељство са САД, реформе у образовању, здравству, економији, борба против корупције и тероризма, као и динамичнији дијалог са Србијом, неке су од главних тачака његовог првог обраћања јавности у Скупштини Косова у функцији председника.

Тачи је поручио да ће бити гарант поштовања Устава и закона, заштитник и представника интереса Косова и да ће бити фактор политичког и грађанског јединства, представник свих грађана без обзира на разлике. Захвалио се Јахјаги на, како је рекао, одлично одрађеном посла.

Циљ и визија грађана Косова је интеграција у ЕУ, НАТО, као и одржавање доживотног пријатељства са САД. Радићу на даљем унапређењу људских права и слобода, на реформама у правосуђу, на борби против корупције и организованог криминала, реформама у образовању, здравству, на економском развоју. Грађани Косова заслужују миран живот, нова радна места, и социјално благостање европских стандарда“, рекао је он.

Подсећајући да је Косово признало 111 држава света, да је члан многих међународних организација, Тачи је додао да се наредних дана очекује препорука за визну либерализацију и да ће се окончати процес трансформације Безбедносних снага у Оружане снаге, у складу са постојећим законима.

Подсетио је да ће Косово први пут учествовати на Олимпијским играма и да се ради на што бржем учлањењу у УЕФА и ФИФА.

Тачи је рекао да је Косово фактор мира и стабилности, да ради на добросуседским односима са свима у региону и да ће у том контексту наставити дијалог о попуној нормализацији односа са Србијом, уз подршку међународних партнера.

Горка прошлост је између народа обе државе. Не можемо је променити, али смо посвећени томе да се она не понови“, рекао је Тачи.

Обе земље морају да раде на што бржем чланству у ЕУ, олакшавајући тај пут једни другима, а не ометајући. Дијалог нема алтернативу, али му је сада потребна нова динамика, нова енергија за одлучивање и спровођење. Као председник земље и што се дијалога тиче, радићу на изградњи што ширег политичког и грађанског концензуса“, поручио је.

Навео је да ће Косово бити бескомпромисно у борби против фундаментализма и било каквих екстремистичких елемената.

Тачи је свој говор закључио тиме да ће поштовати косовске законе, да ће радити на политичком међупартијском дијалогу, на комуникацији са медијима и цивилним друштвом, и да ће радити на представљању грађанског јединства.

Парламент Косова је изабрао Хашима Тачија за председника 26. фебруара, без гласова опозиције, а током веома напете ситуације унутар и ван зграде Скупштине. Њега је подржао 71 посланик од укупно 120.

Пре избора за председника, Тачи је био заменик премијера и министар спољних послова Косова, у коалиционој влади Демократске партије и Демократског савеза.

Сутра у 10 часова на тргу Скендербег испред Владе и Скупштине Косова, биће одржана и свечана инаугурација на коју је позвано око 1.000 гостију.