ПРОВОКАТИВНИ графити у којима се Војводина пореди са шпанском покрајином Каталонијом која тежи отцепљењу, после Новог Сада, појавили су се јуче и у Зрењанину, Кикинди, Панчеву, Ковачици и Опову.

Ову сецесионистичку провокацију потписује такозвана организација Млада Војводина од које перу руке и власт и опозиција. Премијер Србије Александар Вучић сматра да је то нечији покушај да у покрајини направи лошу атмосферу.

- Нисам се нимало насекирао због тога, зато што је Србија чврста, снажна држава коју такви подухвати не могу да угрозе - рекао је председник српске владе.

Премијер је оценио да је реч о настојањима неких да себи обезбеде један одсто више гласова и да се не би зачудио покушајима да се то питање интернационализује.

У ЛСВ кажу да није тајна да они подржавају идеју да Војводина буде република, али сматрају да се за законодавну, извршну и судску власт, изворне приходе и имовину гарантовану Уставом, треба борити кроз институције, а не графитима.

- Све остале активности иду на штету војвођанске аутономије и идеје Војводине, јер се на овај начин даје муниција или оружје противницима - рекао је Бојан Костреш (ЛСВ).

СПРЕМАЈУ ШЕТЊУ, ТРАЖЕ ИЗМЕНУ УСТАВА

Док се још нагађа ко заправо стоји иза "Младе Војводине", непарламентарне организације Војвођанска партија и Војвођански клуб најавили су за понедељак протестну "шетњу за Војводину" поводом годишњице "јогурт револуције". Током шетње затражиће измену Устава у којем би покрајина унутар федералне Србије требало да има статус републике.