ПОСЛЕ најновијих споразума у дијалогу са Приштином и храбрих потеза Београда, Србија заслужује важан импулс у напретку у европским интеграцијама - став је Немачке, који је у понедељак у Берлину канцеларка Ангела Меркел пренела премијеру Александру Вучићу.

Српски премијер је изразио наду да ће Немачка одржати реч и да ће поглавља бити отворена до краја године. Вучић није крио задовољство дугим и озбиљним разговором у четири ока с Меркеловом, који је потрајао читав сат, а затим настављен с њеним саветничким тимом.

Вучић и немачка канцеларка срели су се трећи пут у последња три месеца, и то на њен позив. На столу су се нашле све важне теме, од европских интеграција, до питања стабилности Балкана, регионалне економске и политичке стабилности, а највише времена посвећено је лажним азилантима и избеглицама.

- Сваки разговор са Меркеловом је посебна част и показује како углед Србије у свету постаје све снажнији и јачи и не може више да се прикрива - казао је Вучић, и поручио да ће се Србија показати као истински и европски партнер немачким пријатељима.

ЧЕСТИТАЛА НА ПОБЕДИ НАШИХ КОШАРКАША МЕРКЕЛОВА је честитала Вучићу на победи наших кошаркаша против репрезентације Немачке и додала да су српски спортисти показали да су научили да побеђују у последњој секунди. - Био сам џентлмен и слатко сам се насмешио - рекао је Вучић, и сложио се да смо почели да добијамо ту врсту снаге и немачког духа да у последњем тренуцима побеђујемо, уместо да губимо.

Меркелова је истакла да је у бриселском дијалогу направљен суштински напредак, чиме је створена ситуација која значајно доприноси миру на Западном Балкану.

- То су храбре одлуке које су донете од стране Приштине, али посебно од стране Београда - рекла је Меркелова, и нагласила да задовољство што после кратког времена има поново прилику да разговара са Вучићем, који је допутовао у Берлин да би у Бундестагу, пред Одбором за ЕУ, говорио о резултатима реформи које је предузела српска влада.

Меркелова је подвукла да је Србија суочена с великим изазовом због таласа избеглица, да постоји сагласност са Београдом да је Србија, као земља кандидат, безбедна држава и да њени грађани немају право на азил, али и да ће се чинити све да младима у Србији буде дата перспектива.

Кад је реч о лажним азилантима, Вучић је рекао да је Србија сагласна са програмом немачке канцеларке који је најављен, а који предвиђа смањење финансијске помоћи подносиоцима молби за добијање азила. Он је најавио да ће Србија донети закон да они који траже азил, а не добију га јер су лажни азиланти, неће моћи да очекују социјалну помоћ у нашој земљи. То ће, према његовим речима, драстично смањити број лажних азиланата из Србије.

ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ О НАСЕЉАВАЊУ ВУЧИЋ је поручио да је чуо оквирни план Меркелове за решење избегличке кризе, да нема никаквих теорија завере и прича о насељавању 500.000 људи у Србији. Он је казао да је још много отворених питања око мигрантске кризе, да предстоје разговори са Европском комисијом, УНХЦР-ом и немачком владом о томе шта Србија може још да преузме.

У вези са избегличком кризом, Вучић је оценио да је то најтеже питање за целу Европу, које није лако ни за Србију. Он је указао да постоје економске избеглице, а то су особе из Пакистана и Авганистана, и избеглице које беже од рата у Сирији и Ираку, који чине 70 одсто избеглица у Србији. Србија се, како је подвукао, понашала одговорно и европски, а сада чека коначан договор ЕУ.

Вучић је замолио канцеларку да утиче на долазак још већег броја инвеститора из Немачке.

Очекивања која Србија има од Берлина на европском путу Вучић је пренео и посланицима Одбора за ЕУ у Бундестагу. Он их је обавестио о досадашњем напретку наше земље у европским интеграцијама, економским реформама и начину на који се носимо са азилантском кризом.

- Унапредили смо односе у региону, успели смо да спустимо фискални дефицит, имаћемо позитиван раст, а кад је азилантска криза у питању, према томе смо се односили боље него неки ваши европски партнери - поручио је Вучић.