ИСТОРИЧАР Предраг Ј. Марковић нови је потпредседник Социјалистичке партије Србије!

То је највеће кадровско изненађење данашње, дуго очекиване седнице Главног одбора СПС, на којој је изабрано највише руководство те странке. Уз Марковића, потпредседници су, на предлог лидера Ивице Дачића, и Жарко Обрадовић, Александар Антић, Бранко Ружић и Славица Ђукић Дејановић.

Остало је упражњено потпредседничко место из Војводине, а вицепредседничка фотеља чека и функционера који постигне најбољи резултат на локалним изборима.

Председник Извршног одбора сада је Дијана Вукомановић, њен заменик је Ђорђе Чабаркапа, док је Милутин Мркоњић добио титулу почасног председника социјалиста. Ђорђе Милићевић, који је био заменик шефа посланичког клуба социјалиста, обављаће функцију шефа посланика. Кандидат за покрајинског премијера на изборима биће Душан Бајатовић, а Александар Антић за градоначелника Београда, ако се буде гласало у престоници. Шеф изборног штаба за локалне изборе је Новица Тончев.

ДОСТА ЈЕ БИЛО "ТАЛИЧНОГ ТОМА" Ново појачање социјалиста Предраг Марковић, у јулу прошле године приступио је покрету "Доста је било" Саше Радуловића. Тада је изјавио да се за тај покрет одлучио пошто се "његова странка ДС распала". Открио је и да му се Радуловић свиђа, јер га подсећа на Таличног Тома.

Већ на почетку заседања лидер СПС представио је главну звезду "прелазног рока", а потом је уз бурне аплаузе саопштио да се у Главни одбор враћају и Никола Шаиновић и глумац Велимир Бата Живојиновић.

Велика сала на Студентском тргу, у седишту СПС, била је крцата делегатима који ни непосредно пре седнице нису имали информације - ко ће бити нови људи у руководству.

Дачић, који је у свом маниру последњи стигао у централу, новинарима је открио да ће Марковић бити један од главних адута:

- Ово вам је нови потпредседник. Нећу да га много хвалим, али сви знају колико је образован. Рећи ћу само оно што га највише нервира, да је бивши победник "Квискотеке" - уз смех је лидер социјалиста представио Марковића.


У првом реду, поред Марковића, седели су бивши потпредседници СПС, али и Бата Живојиновић и Никола Шаиновић, који се вратио са издржавања затворске казне у Хашком трибуналу:

- Добро дошли опет у своју кућу - обратио им се Дачић, прекидан аплаузом. - Никола, издржали сте! Часно сте се односили према Србији и својој странци и јуначки се држали у Хагу. СПС сматра да ви нисте криви.