ГРАЂАНИ Србије и Републике Српске могу бити мирни, јер ће се учинити све што је могуће, по Уставу и законима, да се обезбеде сигурност и мир и да се не дозволи да се из једне у другу државу прелива терористичко понашање, поручио је председник Србије Томислав Николић после разговора са председником РС Милорадом Додиком и премијером Александром Вучићем о актуелној ситуацији у РС после терористичког напада у Зворнику.

Према оцени Николића, после толико година заједничког живота и покушаја да се оснажи БиХ и у њој потпуно очува РС, десио се инцидент који показује да међународна заједница није успела да конституише много тога у БиХ:

Николић је оценио да РС у "садашњој конституцији БиХ" није довољно спремна да се сама одбрани од нарастајуће опасности фундаментализма и тероризма, због чега је Србија дужна да јој у томе помогне:

Милорад Додик најавио је да ће РС, после немилих догађаја развијати нову стратегију безбедносних структура:

- Сарађиваћемо са федералним органима безбедности, са Хрватском и Србијом, јер знамо да борба против тероризма не може бити изолована. Терориста који је пуцао припада једном народу, али то не значи да цео тај народ баштини исте вредности. Са бошњачким народом у БиХ морамо да сарађујемо како бисмо се супротставили ширењу идеологије екстремног радикализма верског карактера.

РС, додао је Додик, има овлашћења у области полицијских структура, али је указао да су јој "отете" неке надлежности у области правосуђа и безбедности. Подсетивши на сличне догађаје у Бугојну и терористички напад на Амбасаду САД у Сарајеву, Додик није искључио могућност да се нешто слично неће догађати и у будућности.

МЕЂУ РАТНИЦИМА 30 ДРЖАВЉАНА СРБИЈЕ

У СИРИЈУ и Ирак отишло је да се бори више од 30 држављана Србије, а неки од њих су одвели и породице, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић и додао да се за регрутовање користе друштвене мреже на интернету. Према подацима полиције, од тог броја 10 бораца из Србије изгубило је живот.