САМО од тога колико је осетљиво ухо председавајућег зависи шта у Скупштини сме да се говори. Тако је председник Одбора за финансије Верољуб Арсић (СНС) проценио да грађански надзорник Драган Добрашиновић нема право да прича о политици, па га је - избацио са седнице.

Тиме је направио преседан, јер се у последњих неколико година није догодило да гост буде истеран из парламента. Пословник Скупштине предвиђа да за госте за говорницом важе иста правила као и да за посланике, што значи да им је забрањено само да крше достојанство парламента и да вређају. Забрана држања политичких говора се нигде не помиње.

Посланици су, иначе, 2012. године усвајањем Закона о јавним набавкама увели институцију грађанског надзорника чији је посао да говори о неправилностима у овим поступцима. Пре него што је "испраћен" са седнице, Добрашиновић је говорио да се иза јавних набавки "Железница Србије" за станицу "Прокоп" крију неправилности с политичком позадином.

ТРАЖЕ АНКЕТНИ ОДБОР Коалиција за надзор јавних финансија, чији је представник Добрашиновић, јуче је затражила формирање анкетног одбора који би испитао јавну набавку "Железница Србије" за станицу "Прокоп". - Радно тело за финансије показало је да нема капацитет неопходан за независно разматрање злоупотреба у јавним набавкама са елементима политичке корупције - каже Добрашиновић.

Арсић сматра да је донео добру одлуку кад је надзорнику "показао врата" и одбацује тврдње да представници власти не дозвољавају да се о Влади у парламенту негативно говори:

- Нормално је да посланици нападају Владу, али овде је реч о човеку који није посланик и који је ту да одговара на наша питања. Слушали смо га док је говорио о извештају, али је почео да напада поступак јавне набавке тврдњама да је то политичко-маркетиншки пројекат Владе. За то није имао овлашћења.

Добрашиновић нам је јуче рекао да је "Арсићев потез бахат и глуп":

- Иако сам удаљен са седнице, осећам се изванредно, јер је догађај привукао пажњу на извештај о којем сам говорио.

Посланик Нове странке Зоран Живковић каже да је Скупштина институција у којој се расправља о политици:

- Зато је недопустиво да председавајући некоме забрани да држи политичке говоре.